Међународни филмски фестивал "Ухвати филм" од 11. до 15. октобра у КЦ Нови Сад

НОВИ САД; Међународни филмски фестивал "Ухвати филм“ одржаће се од 11. до 15. октобра у Културном центру Новог Сада, а публика ће бити у прилици да погледа 32 краткометражна филма из свих крајева света.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Под слоганом "Покренимо промене", овај 21. Фестивал по реду првог дана ће понудити избор филмова са претходних издања Ухвати филм-а, које је спремио тим Фестивала. Гледаоци ће бити у прилици да погледају филмове Вики, Глува љубав и Лица, који ће их подсетити зашто је Ухвати филм фестивал филмова који мењају перспективе.

Од четвртка, 12. октобра до недеље, 15. октобра, од 18х у Културном центру Новог Сада, публика ће уживати у 29 краткометражних филмова из 18 држава света. Из организације наводе да су филмови играни, документарни и анимирани, уз напомену да су све пројекције бесплатне.

У четвртак, 12. октобра, одржаће се трибина "Покренимо промене: снага појединца", а гошћа ће бити Милица Кнежевић, активисткиња, која свој профил на друштвеним мрежама користи за ширење свести о приступачности и рушење стереотипа и предрасуда према особама са инвалидитетом.

Наредни дан, 13. октобар резервисан је за тему уметности, а у оквиру трибине: "Покренимо промене: Снага уметности“, гостоваће аутор филма „Хортензија“ из Албаније, Гентиан Минга и продуцент турског филма "Нечувене ствари“, Фатих Баşдемир. Они ће заједно са публиком говорити о моћи филма да утиче и мења стварност.

У суботу, 14. октобра, тема дана је љубав. На трибини „Покренимо промене: снага љубави и страсти“, Давид Тодоровић, аутор филма „Трећа срећа“ из Црне Горе и активисткиње Сања Марковић и Анђела Стојановић, говориће о предрасудама према особама са инвалидитетом као партнерима и запитати се да ли је љубав свима дозвољена?

Фестивал се завршава разговором у недељу, 15. октобра, "Покренимо промене: снага породице“. Гошће су: Јелена Шебез, познатија по својим профилима на друштвеним мрежама као „Јелена дневник аутистичне маме“ и Татјана Пољак, председница Удружења Реално које је покренуло иницијативу да и особе са менталним инвалидитетом након 18. године имају персоналне асистенте. Ове две храбре маме истаће важност подршке породице особама са инвалидетом, али и важност системске подршке.

Као и претходне године, сви филмови ће бити описно титловани, аудио-описани и синхронизовани на српски. Говорни садржаји преводе се на српски знаковни језик. Биоскоп Културног центра Новог Сада, где се одржава Ухвати филм, приступачан је за особе са моторичним инвалидитетом. Тиме, Ухвати филм Нови Сад је најприступачнији филмски фестивал у региону, јер је приступачан особама са моторичким инвалидитетом, Глувим и слепим особама.

Ухвати филм једини је регионални филмски фестивал о инвалидности, а већ 21 годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнас, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит, од 2017. у Бањој Луци под вођством Хуманитарне организације Партнер, као и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести