Мила Турајлић: Моји филмови откривају шта је Југославија радила око Покрета несврстаних

БЕОГРАД: Редитељка Мила Турајлић имала је вечерас сусрет са публиком између две пројекције њена два дугометражна документарна филма - „Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Сцене из фонда Лабудовић“ (“Несврстани” и “Филмске гериле”), који су поново на репертоару Дворане Културног центра Београда (ДКЦБ).
Танјуг/Владимир Спорчић
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Сниматељка и модератор разговора Маја Медић подсетила је да је разговор са Турајлић планиран после пројекције првог филма "Несврстани", баш на датум 1. септембар, поводом 62. годишњице одржавања првог самита Покрета несврстаних у Београду.

"Мене је одувек занимао Покрет несврстаних, а та тема ме је привлачила пре свега у политичком смислу. Заинтересовала сам се да радим филм о Покрету када сам била на филмском фестивалу у Алжиру, са својим остварењем "Cinema Komunisto" пре 12 година", објаснила је Турајлић.

Мају Медић је занимало како је могуће да је ауторку диптиха та тема заокупирала толико, дуже од 10 година.

Турајлић је подсетила да је те 2011. " Cinema Komunisto" освојио "Gran Prix" у Алжиру.

"Стеван Лабудовић је био тамо као гост фестивала, упознали смо се и тако је све почело. Прво је планирано да то буде један филм, али касније, увидела сам да ту има заиста много материјала и поделила сам га на два филма. Тако се прожимају две приче - прва о Лабудовићу као личном сниматељу Јосипа Броза Тита, а друга се односи на значај њега који је бележио све значајне догађаје на Самиту", рекла је редитељка и присетила се да је Лабудовић права звезда у Алжиру, у шта се, како каже, сама уверила када је са њим боравила у овој земљи на снимању.

Филмови ће се током недељу дана приказивати у биоскопској сали ДКЦ један за другим у терминима од 18х и 20х.

 Редитељка Мила Турајлић је недавно освојила Златну Арену на престижном фестивалу у Пули (Хрватска) за  филмове - диптих „Non-Aligned” и „Ciné-guerrillas: Сцене из фонда Лабудовић“ ("Несврстани" и "Филмске гериле") у категорији мањинских копродукција. 

 Документарни диптих се састоји од два дугометражна остварења која воде на архивско путовање кроз процес стварања пројекта Трећег Света.

"Са једне стране овај пројекат је идеја филма о настанку филма и нека врста детективске приче, истраживања о теми која није нарочито позната свима. Дуги низ година смо филмове припремали и снимали још од те свечаности на фестивалу у Алжиру", навела је Турајлић.

Филмови су засновани на до сада никада раније приказаним 35мм филмским материјалима, које је снимао Стеван Лабудовић, сниматељ “Филмских новости”, који је пратио председника Јосипа Броза Тита пуних 30 година.

Светска премијера "Non-Aligned" одржана је на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму – ИДФА (Холандија), "Ciné-guerrillas" је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Торонту – ТИФФ (Канада), док је српска премијера диптиха одржана у новембру 2022. на 28. Фестивалу ауторског филма у Београду.

"Жеља ми је била да се исприча та прича о настанку Покрета несврстаних, и да се открије шта је Југославија радила око тих земаља. О улози бивше Југославије око несврстаних нигде није писано, тако да сам имала јако пуно посла око сакупљања обимне градје за филм", нагласила је Турајлић и додала да је имала приступ Архиву Југославије, Секретаријату за информисање, и других институција.

 Филм “Несврстани” је освојио “Grand Prix” Фестивала ангажованог филма у Алжиру током децембра 2022, и у септембру предстоји му и америчка премијера на фестивалу у Камдену, док у октобру путује у Египат.

Мила Турајлић, позната по каријери у "Филмским новостима", са своја два дугометражна документарца “Cinema Komunisto” (2011) и “Друга страна свега” (2017) освојила је велики број светских награда на значајним филмским фестивалима.

Уредник филмског програма ове установе, дипломирани продуцент Иван Аранђеловић, непосредно пре разговора, најавио је нову сезону ДКЦБ, и прославу јубилеја у октобру - 60 година овог "биоскопа доброг филма".

Аранђеловић је рекао да публику очекују разни циклуси и фестивали, као Недеља немачког филма, Израелски филм, "Слободна зона", Фестивал ауторског филма, и други догађаји, док је на крају открио да ће диптих Миле Турајлић бити приказиван и у децембру.

Остварења ове ауторке ће се у првом сегменту емитовати до 5. септембра,  због великог интересовања публике.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести