На Палићу Биоскопска сала Мира Бањац

У Биоскопу Абазија на Палићу најављено је отварање Сале “Мира Бањац”, посвећене нашој глумачкој легенди и почасној председници Фестивала европског филма Палић.
Дамир Вујковић/Мира Бањац
Фото: Дамир Вујковић/Мира Бањац

Мира Бањац је данас на представљању сале која ће носити њено име изјавила:

“Ово је тренутак у мом животу који је направио велику тачку. Шта ја после овога могу да тражим? Добити биоскоп и једно име, није лако носити. Али ја сам срећна што се ова просторија сада напунила ентузијазмом и радошћу. Волела бих да ова сала буде увек пуна, и да у њој буде пуно младих редитеља, глумаца, продукција. То би за мене нешто значило. Волела бих да људи добију награду на фестивалу, у Сали Мире Бањац”.

Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала европског филма Палић, овом приликом је рекао:

“Мира Бањац је глумачка легенда која је обежила не само нашу, већ и кинематографију региона и Европе. Посебно ми је драго и поносан сам што је обележила и овај наш фестивал који већ 30 година правимо да буде референтан, битан, значајан”.

О Биоскопу Абазија и новој Сали он је додао:

“Дуги низ година је овај објекат био девастиран и напуштен. Реновиран је у сарадњи са колегама из Отвореног универтитета Суботица, да буде место окупљања за палићки фестивал, али и место које функционише преко целе године. Схватио сам и да постоји потреба за још једном салом и замолио Миру да ту салу именујемо по њој. Искрено сам срећан што је она то прихватила.

Мирјана Мира Бањац сматра се једном од највећих звезда југословенске и српске кинематографије. Током више од седамдесет година стажа добила је највеће еснафске награде и признања: Добричин прстен, Награду Жанка Стокић, Златног ћурана, Статуету Ћуран, Награду Павле Вуисић, Статуету Јоаким Вујић, две Стеријине награде, две Златне арене, Нушићеву награду и многе друге.

Награду “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији у категорији домаћих стваралаца, добила је 2014. године на 21. издању Фестивала европског филма Палић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести