Награда у Атини за анимирани филм "Био двапут један краљ"

БЕОГРАД: Српски кратки анимирани филм "Био двапут један краљ" Војина Васовића и Николе Степковића, освојио је награду за изузетност у краткој анимираној форми на управо завршеном фестивалу "Athens Animfest" у Грчкој.
athensanimfest.eu
Фото: athensanimfest.eu

На овом фестивалу, који се одржава 13. пут, публика је могла да погледа чак 418 филмова из 52 земље, котирајући тиме Атину међу најзначајније фестивале анимације у свету.

"Био двапут један краљ" (Twice Upon a Time) освојио је протеклог месеца још четири награде - две награде за најбољу анимацију у Клужу (Румунија), на фестивалима "Short to the Point" и "12 Months Film Festival" и две награде на фестивалу "Cinema of The World" у Бомбају (Индија) где је награђен за најбољи сценарио и најбољу монтажу филма.

Награда у Атини је 14. награда за овај филм српско-канадско-мађарске копродукције кућа "План 9", "AZT Media" и "To Blink Animation". 

Поред значајних награда за анимацију на фестивалима у Спанији, Америци, Канади и Србији, филм је добитник и три награде за најбољи сценарио, награде за најбољу оригиналну музику (Владимир Керкез и Александар Ранђеловић) и награде публике на фестивалу "Fancine" у Малаги.

Филм је приказан у више од 20 земаља, а овог месеца ће наставити своју турнеју на фестивалима у Бечу, Лос Анђелесу, Џорџији и филмском фестивалу "Голден Кукер у Софији.

Гласове у филму дају Џон Вајт и Миодраг Мића Милованов, а анимацију, поред Васовића и Степковића, потписују и Снежана Чубриловић, Младен Николић и Јелена Милуновић. 

Филм су подржали Филмски Центар Србије, градски и регионални фондови у Торонту, као и мађарска продукција АЗТ Медиа. 

Васовић поред дугометражне анимиране верзије овог филма ради и на дугометражном играном филму "Крај света" по сценарију Александре Урошевић, који је добио подршку Филмског центра Србије за развој сценарија и награду за најбољи "питћ" на ко-продукцијском маркету и "pitching" форуму Фест Форњард у оквиру овогодишњег Феста.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести