Награда "Златни медвед" за филм "Синоними"

БЕРЛИН: Филм "Синоними" израелског редитеља Надава Лапида добио је "Златног медведа" за најбољи филм на 69. међународном филмском фестивалу у Берлину.
zlatni medved, epa
Фото: Nadav Lapid, foto: EPA (FELIPE TRUEBA)

"Сребреним медведом" у категорији за најбољу режију награђена је немачка глумица и редитељка Ангела Шанелец за филм "I Was at home, but". 

"Сребрни медвед" за најбољег глумца добио је кинески глумац Ванг Јингчун за улогу у филму "So Long, My Son", а у категорији најбоље глумице "Сребрни медвед" је припао кинеској глумици Јонг Меи за улогу у истом филму.

Фото: Jong Mei i Vang Jingčun, foto: EPA (HAYOUNG JEON)

Награда Гран при жирија додељена је филму "Милост Божија" француског редитеља Франсоа Озона.

Фото: MegaComFilm

Берлинска публика наградила српски филмавови

Публика овогодишњег Филмског фестивала у Берлину доделила је другу награду за најбољи играни филм, у селекцији "Панорама", српском филму "Шавови", редитеља Мирослава Терзића, са Снежаном Богдановић у главној улози.

Филм је признање публике Берлинала освојио у конкуренцији од 37 филмова из целог света, истиче се у саопштењу Фимског центра Србије.

"Шавови", у продукцији "West End production" из Београда, већ су освојили награду стручног жирија за најбољи европски филм "Панораме" и добили специјалну подршку за европску дистрибуцију од стране Европске Асоцијације Art House биоскопа.

Филм ће имати своју националну премијеру 1. марта у оквиру 47. ФЕСТ-а, а 14. марта ће започети свој биоскопски живот у Србији и Европи.

"Сви критичари, и наши и страни, који су писали о ''Шавовима" после светске премијере на Берлиналу, истакли су да филм поред јаког уметничког израза и изузетне глумачке креације Снежане Богдановић и целе глумачке екипе има и велики биоскопски потенцијал. Поносни смо што смо успели да направимо филм који је освојио и критику и публику овог значајног фестивала", изјавила је Милена Тробозић Гарфилд, која је заједно са Уликсом Фехмиуом један од продуцената филма "Шавови".

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести