Награде Прва звездица најмлађим глумцима ТВ фестивала ФЕДЕГ

БЕОГРАД: Додела награда “Прва звездица” са првог издања Фестивала дечијих глумачких остварења у филмовима и ТВ серијама - ФЕДЕГ, одржана је вечерас у Малом позоришту Душко Радовић у Београду.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Стручна комисија радила је у следећем саставу - ТВ продуцент и проф. Фети Даутовић, ТВ критичарка Мери Билић, глумица Соња Дамјановић и новинар Ненад Миленковић, уједно оснивач овог фестивала, као и манифестације “ФЕДИС” за игране ТВ серије и ТВ филмове.

Они су издвојили шесторо деце глумаца који су направили прве глумачке кораке у филмовима и ТВ серијма у протеклом периоду, углавном за време пандемије.

Награде су примила деца глумци, која су остварила веома запажене, тешке, уверљиве и зреле улоге први пут на малом и великом екрану: Биљана Чекић за ратни филм и ускоро мини серију “Дара из Јасеновца” Предрага Гаге Антонијевића, Маша Јовичић за породичну серију “Тате” (Прва ТВ), Лена Лазовић за филм “Реална прича” и серију по том филму “Мама и тата се играју рата” (РТС 1) у режији глумца Гордана Кичића, Анастасија Ђуровић за хорор серију “Црна свадба” (Суперстар ТВ, РТС 1) редитеља Немање Ћипранића.

Награду “Прва звездица” су освојили још и - Клара Хрвановић за омладински хит филм “Лето кад сам научила да летим” према истоименом роману Јасминке Петровић у режији Радивоја Раше Андрића (више од 200 000 гледалаца у биоскопима Србије и региона), и дечак Васа Вранеш за филм и касније мини серију “Викенд са ћалетом” (Нова С) према сценарију и режији Мирослава Момчиловића.

Награде су уручиле глумице које су почеле каријеру као деца - Мирка Васиљевић, прослављена у хит филму “Ми нисмо анђели 2” Срђана Драгојевића и ТВ серије “Љубав, навика паника” из пера Небојше Ромчевића у режији Слободана Шуљачића, и Тијана Кондић, афирмисана по главној улози у филму “Наташа” Љубише Самарџића и пратећој роли у остварењу “Бумеранг” Драгана Маринковића.

Оснивач фестивала “ФЕДЕГ” Ненад Миленковић тим поводом је навео да су најзначајнији глумци југословенске и српске културне сцене почели каријеру као деца, од Славка Штимца, Светислава Булета Гонцића, Драгана Бјелогрлића, преко Николе Које, Бојане Маљевић, Николе Ђурличка, све до Милоша Биковића и многих других.

“До сада није постојала манифестација која ће афирмисати и подржати децу која почињу своју глумачку каријеру. Прва идеја је да направимо “ФЕДИС кидс”, али смо ипак закључили да би то било неправедно према деци глумцима из филмова и одлучили смо се за ову форму. Надам се да ће им награда “Прва звездица” бити срећна и да ће сви направити велике глумачке каријере”, изјавио је Миленковић.

Фестивал ФЕДЕГ подржали су Министарство културе и информисања РС и Секретаријат за културу Града Београда.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести