Награђивана “Србенка” у четвртак у новосадској „Арени”

НОВИ САД: Удружење ОФФ Нови Сад, које настоји да публици приближи теже доступну, ангажовану, алтернативну, актуелну и ауторску уметност, наставља своју мисију и у 2019.
srbenka
Фото: Promo

Након организовања новосадске премијере филма „Терет“ Огњена Главонића прошлог месеца, сутра од 19 часова и биоскопу “Арена” је још један филм ангажоване тематике, документарац „Србенка“ хрватског сценаристе и редитеља Небојше Слијепчевића.

Филм „Србенка“ прати настанак представе „Александра Зец“ у режији чувеног Оливера Фрљића, једног од најпровокативнијих и истовремено најтраженијих редитеља како у региону, тако и у Европи. Фрљић представом „Александра Зец“ обрађује догађаје из 1991. када је у Загребу с породицом убијена девојчица српске националности, Александра Зец.

Снимање самих проба био је мој полуприватни пројект, то у почетку није било снимање филма, него моја уметничка знатижеља, хтео сам да видим како Оливер Фрљић ради, каже Небојша Слијепчевић, који је и раније имао идеју да сними филм и бави се различитим перцепцијама у Хрватској онога што се збивало у ратовима током распада Југославије, а није ни слутио да ће тако нешто пронаћи на пробама за представу које је дошао да сними како би изблиза на делу гледао познатог редитеља.

„Србенка“ при томе нуди много више од само приказа процеса настанка једне позоришне представе и увида у „иза кулиса“. Она доноси причу актуелну у садашњем времену, причу о девојчици Нини, глумици која учествовањем у настанку ове представе спознаје свој идентитет, заједно с последицама које он носи и више од две деценије након завршетка рата. Филм такође прати суочавања остатка екипе представе сачињене од особа и српске и хрватске националности, са самим собом, али и с другима, с неистомишљеницима, с протестима испред зграде Хрватског народног казалишта у Ријеци.

„Србенка“ је прву награду освојила на престижном Висионс ду Реел фестивалу документарног филма прошле године. Потом је Небојша Слијепчевић са „Србенком“ освојио и Doc Alliance Selection награду на Канском фестивалу. У Хрватској филм је премијерно приказан на фестивалу у Мотовуну, где је такође тријумфовао, као и на најзначајнијем фестивалу региона, у Сарајеву, освојивши Срце Сарајева.

У Србији „Србенка“ је премијерно приказана на фестивалу Слободна зона, где је наишла на изузетно позитивне реакције и стручне и опште јавности, а велико интересовање за филм не престаје.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести