Наши филмови на предстојећим иностраним фестивалима

Филм „Дивљач“, драматуршкиње и редитељке Бојане Бабић, биће приказан 18. новембра на Талинском међународном филмском фестивалу „Црне ноћи“, у оквиру такмичарског програма кратких филмова.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Овај филм је премијерно приказан у августу у Љубљани, а затим је имао домаћу премијеру у Новом Саду на Филмском фронту. Такмичарски програм кратких филмова у Талину је део највећег филмског фестивала у северној Европи који се од 2014. води као један од фестивала А категорије, подсећају у Филмском центру Србије.

Радња филма „Дивљач“ прати три жене које кришом одлазе из родног села у шуму, у лов на дивљег вепра. Уз сваки нови пуцањ, откривају страст према другачијем плену. Занимљиво је да је глумачка екипа овог филма састављена махом од војвођанских глумаца, у којој су у главним улогама Драгана Варагић, Емина Елор и Силвија Крижан, као и Радоје Чупић, Ервин Палфи и Ласло Ереш.

- Како тврде селектори Лоренс Бојс и Тара Карајица, филмови у међународном такмичарском програму, међу којима је и мој, баве се идентитетом, расом, сексуалношћу, одрастањем, старењем, љубављу, срећом, тугом и свим оним између. Филмови приказују подељен свет који се непрестано мења и људе који покушавају да пронађу своје место у њему. Посебно ми је драго што ће се фестивал одвијати уживо и што ћу бити у прилици да присуствујем пројекцији. Биће то први пут да гледам филм заједно са публиком, што је ове године велика привилегија -каже редитељка Бојана Бабић о свом учешћу на фестивалу у Естонији.

Српски филмови и мањинске српске копродукције нашле су се и у програмима 30. Филмског фестивала у Котбусу у Немачкој, фокусираног на источноевропске кинематографије, који ће бити одржан од 8. до 13. децембра. Премијерно у главном такмичарском програму целовечерњих играних остварења, биће приказан нови српски филм „Жив човек“ сценаристкиње Милене Марковић и редитеља Олега Новковића, као и вишеструко награђивана „Оаза“ Ивана Икића, и филм „Матер“, дебитантски дугометражни играни филм Јура Павловића (мањинска српска копродукција).

„Жив човек“ је меланхолична комедија о човеку који након великих разочарења у своје најближе покуша да врати слободу. Поред Николе Ђуричка, главне улоге у овом филму тумаче Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић, Миодраг Крстовић, Марта Бјелица, Соња Колачарић, Ивана Вуковић, Стефан Трифуновић и други. Новковић је управо на фестивалу у Котбусу већ два пута добио главну награду, за филмове „Рударска опера“ (2006) и „Бели бели свет“ (2010). У такмичарској селекцији кратких играних остварења, надметаће се „Шербет“ младог редитеља Николе Стојановића, док ће програмска целина “Спектрум” представити дугометражни документарни филм „Случај Макавејев или Процес у биоскопској сали“ Горана Радовановића, као и још једну мањинску српску копродукцију - филм „Ја сам Френк“ Метода Певеца.

Осим тога, Србија ће имати представнике и у категорији насловљеној “Хитови”. Ту ће бити приказан редитељски првенац глумца Гордана Кичића „Реална прича“, као и руски блокбастер „Слуга“, у којем Милош Биковић тумачи главну улогу. У индустријском делу програма фестивала у Котбусу, у пододељку и копродукционом маркету названом CoCoWIP, између осталих, биће представљен и пројекат црногорско-српског дугометражног играног филма „Супермаркет“ редитеља Немање Бечановића. У том филму једну од две главне улоге игра Бојан Жировић.     

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести