„Нечиста крв – грех предака” 25. августa у Новом Саду

Остварење „Нечиста крв – Грех предака” редитеља Милутина Петровића по сценарију пионира југословенског филма Војислава Нановића, након великог успеха на Европском филмском фестивалу Палић и награде публике коју је тамо освојило, имаће свечану новосадску биоскопску премијеру у среду, 25. августа, вече након београдске.
e
Фото: Youtube Printscreen

„Сви смо били претходних неколико година опседнути открићем Воје Нановића, и не само њега, већ и целе послератне кинематографије која је, због велике фрке око Црног таласа и приче са модернизмом, некако скренута. У читавој тој причи око њега, нисмо сазнали где је сценарио који је он писао седамдесетих година. Када сам га пронашао и кренуо да читам, схватио сам да је више него релевантан да се реализује, ако је икако могуће“, изјавио је јуче на конференцији за новинаре Милутин Петровић. Снежана ван Хаувелинген, продуценткиња филма, открила је да је пет година покушавала да прикупи средства за овај пројекат: „Раније је Радио телевизија Београд два пута покушавала да га сними, требало је чак и Жика Павловић да га режира. На крају смо, захваљујући пре свега Филмском центру Србије, Министарству културе Републике Србије, програму Медија фонда Креативне Европе и Делегацији Европске уније у Србији, успели да снимимо филм који је, надам се, вредан Војислава Нановића. Надам се да би он био задовољан оним што смо направили”.

Нановић је сценарио, који је адаптирала Милена Марковић, написао користећи дела Боре Станковића, али смештајући радњу у време пре Софкиног рођења. Филмска прича прати њеног деду Хаџи Трифуна, угледног српског трговца, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, важној варошици у близини границе са ослобођеном Србијом. Док Трифун припрема два сина да га наследе на позицији вође међу српским народом, муке му стварају не само моћни турски бегови него и сама његова породица. Трифун доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке из романа „Нечиста крв”.Улоге тумаче Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Феђа Штукан, Тим Сејфи, Нела Михаиловић, Марко Грабеж, Александар Ристоски, Недим Незировић, Дејан Бућин, Теодора Драгићевић, Милица Гојковић, Никола Вујовић. Пре биоскопских премијера, фестивалска публика у Србији имаће прилику да филм „Нечиста крв – Грех предака” погледа вечерас у Врњачкој бањи, на отварању 45. Фестивала филмског сценарија, затим у Смедереву, 20. августа, на свечаном отварању четвртог Дунав Филм Феста, као и 22. августа у Нишу, на 56. Фестивалу глумачких остварења.

        М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести