Нечисту крв: Грех предака првог викенда видело 22.000 гледалаца

Дугоочекивани филм редитеља Милутина Петровића “Нечиста крв – Грех предака” првог викенда у биоскопима је погледало 22.000 гледалаца.
с
Фото: Промо

Након великог успеха на летњим фестивалима широм наше земље, филм је од 26. августа почео да се приказује у биоскопима у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Радња филма „Нечиста крв - Грех предака” се дешава пре Софкиног рођења и прати причу о њеном деди Хаџи Трифуну, угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом. Док Трифун припрема два сина да га наследе на позицији вође међу српским народом, муке му стварају не само моћни турски бегови него и сама његова породица. Трифун доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке из романа „Нечиста крв”.

Фантастичну глумачку поделу предводе Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Феђа Штукан, Тим Сејфи, Нела Михаиловић, Марко Грабеж, Александар Ристоски, Недим Незировић, Дејан Бућин, Теодора Драгићевић, Мiлица Гојковић, Ваја Дујовић и Никола Вујовић.

Фото: Промо

Милена Марковић урадила је адаптацију давно изгубљеног сценарија нашег чувеног синеасте Војислава Воје Нановића, док је за сценографију био задужен Миленко Јеремић, који је са својим тимом за потребе филма изградио реконструкцију Врања из 19. Века. Величанствене костиме епохе креирала костимографкиња Марина Меденица. Продуцент филма је Снежана ван Хаувелинген, а филм је настао у продукцији This and That Productions.

https://www.youtube.com/watch?v=-iFqVz-zhC0

Филм је до сада проглашен за најбољи филм по избору публике на 28. Европском филмском фестивалу Палић, освојио је и прву награду на 45. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој бањи (за сценаристу Војислава Нановића и аутора адаптације сценарија Милену Марковић), док је читав глумачки ансамбл добио награду за најбоље глумачко остварење на Дунав Филм Фесту, а Феђа Штукан специјалну награду за изузетно глумачко остварење за улогу Коља у филму "Нечиста крв- Грех предака" на 56. Филмском сусрету у Нишу.

Овај филм од националног значала подржали су Филмски центар Србије, Министарство културе и информисања Републике Србије, МЕДИА фонд Креативне Европе и Делегација ЕУ у Србији.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести