Ненад Јездић први добитник награде "Мија Алексић"

БЕОГРАД: Дани Мије Алексића биће одржани од 26. до 30. септембра у Горњем Милановцу, у част великана српског глумишта, а Управни одбор Културног центра Горњи Милановац установио је награду "Мија Алексић - бити глумац" која је припала глумцу Ненаду Јездићу.
Nenad Jezdic/Tanjug
Фото: Tanjug

Јездић је први лауреат признања за изузетан допринос уметности глуме, а у образложењу је наведено да је "снажним и јединственим глумачким изразом и истанчаним глумачким слухом учинио да моћна војска ликова, које је тумачио, лако освоји публику и дочара јој свет у којем ти ликови обитавају".

"Мајсторски владајући сценским покретом, силовитом глумачком енергијом, духовитошћу и необичним давањем, показује нам пут којим глумац треба да корача. Разноврсним дијапазоном улога и великим стваралачким опусом на филму, у позоришту и на телевизији, Јездић је заслужио да понесе овогодишњу награду за изузетан допринос уметности глуме", навадено је у образложењу.

Јездићу ће награда бити уручена на отварању манифестације "Дани Мије Алексића" коју организују Општина Горњи Милановац и Културни центар Горњи Милановац у част уметника који је рођен пре 95 година у Горњој Црнући (општина Горњи Милановац).

Након уручења награде ансамбл Народног позоришта у Београду извешће комад "Сирано" Едмона Ростана у режији Ивана Вуковића, а биће приређена и изложба "Мија Алексић - бити глумац".

Директор Културног центра Драган Арсић и уредник програма Бобан Стефановић најавили су на данашњој конференцији за новинаре и балет "Ко то тамо пева" у кореографији и режији Сташе Зуровца и извођењу ансамбла Народног позоришта из Београда, монодраму "Светозар Трећи" Ивана Перковића, пројекцију рестаурираних копија филмских класика "Маратонци трче почасни круг" и "Скупљачи перја".

Биће организовани и разговори о Стеријином позорју, Филмским сусретима у Нишу, Данима комедије у Јагодини, филмској критици и филмској и ТВ продукцији, отворена изложба "Позориште у фотографској уметности", Марија Вулић ће одржати радионицу анимираног филма, а Иван Јевтовић радионицу глуме.

Син Мије Алексића, Велибор Алексић рекао је да је част што ће његов отац добити манифестацију и то у месту где је рођен, а такође је похвалио идеју да на отварању наступи ансамбал националног театра који је био Мијина матична кућа и то са комадом у коме је он својевремено играо насловну улогу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести