Нове награде за српски анимирани филм "Непутовања"

БЕОГРАД: Анимирани филм "Непутовања" Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег скоро две године после премијере на Берлиналу и даље наставља своју фестивалску турнеју, а током новембра награђен је на чак три фестивала, саопштили су продуценти.
e
Фото: Youtube Printscreen (Untravel)

На 36. Међународном фестивалу кратког филма у Техерану у Ирану, одржаном од 10. до 15. новембра, филм је награђен наградом за најбољи анимирани филм.

У Бразилу на Међународном фестивалу анимираног филма Лантерна Мáгица "Непутовања" су награђена за најбољи сценарио, а у Аустрији на Фестивлу кратког филма Куфстеин су награђена за најбољи филм.

"Непутовања" су током новембра приказана и на другим фестивалима широм света међу којима издвајмо Међународни филмски фестивал Етиуда и Анима у Кракову, Пољска, као и фестивал РеАнима у Бергену, Норвешка.

"Непутовања" су премијерно приказана 2018. на Берлиналу, на Мартовском фестивалу филм је освојио Grand Prix у категорији анимираног филма.

Филм се директно квалификовао за Оскара на основу освојеног Гранд Приxа Златни Пегаз на фестивалу Аниматор у Пољској, а номинован је и за престижну награду Анние у Лос Анђелесу.

До сада, филм је приказан на преко сто фестивала широм света, а посебно издвајамо Сунданце и Аннецy.

Продуцент филма је Јелена Митровић (Баш Челик), копордуценти из Словачке су Ева Павловичова и Петер Бадач, монтажер Милина Тришић, музику је радио Душан Петровић, звук Владимир Јанковић и Александар Протић, а наратор је Маша Милеуснић. Филм је финансиран од стране Филмског центра Србије, Словачког Аудиовизуелног Фонда и телевизије Арте.

"Непутовања" су филм о локал патриотизму, туризму и емиграцији.

У питању је прича о девојчици која живи у сивој, изолованој земљи ограђеној високим зидом. Она никада нигде није путовала, али цео живот машта како ће једног дана отићи заувек у савршени свет који се зове Иностранство.

Филм је рађен у stop-motion техници, са пластелинским луткама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести