Нови српски филмови на фестивалу у Португалији

Нови домаћи документарни и кратки играни филмови „Ивана Грозна“ и „Матура“ учествоваће од 24. до 28. марта на 4. Међународном филмском фестивалу “BEAST” у граду Порто, у Португалији, док ће документарац “Флашароши” бити на програму “Docy Rough Cut Boutique” на Сарајево Филм Фестивалу онлајн од понедељка, 22. марта, стоји на сајту Филмског центра Србије.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Филмска смотра у Португалији посвећена је филмовима који долазе из посткомунистичких региона - Балкана и Балтика и прати кинематографије 21 државе управо са тих простора.

Овогодишње издање отвориће румунско-српска копродукција, дугометражни играно-документарни филм “Ивана Грозна” по сценарију и у режији Иване Младеновић, настао захваљујући подршци Филмског центра Србије.

У званичном такмичарском програму “Источни талас” (East Wave), где се приказују краткометражна и средњеметражна остварења, у селекцији је кратки играни филм “Матура” у режији младог аутора Гвоздена Илића.

Одабрани су и пројекти документарних филмова који ће учествовати у овогодишњем издању програма “ Docy Rough Cut Boutique ” Сарајево Филм Фестивала, а први модул ће бити одржан у онлајн формату у наредни понедељак, 22. марта.

Изабрано је укупно пет пројеката, а међу њима је и развој филмског дела "Флашароши", српско-словеначка копродукција, у режији Немање Војиновића, који са Маријом Стојнић и продуцира овај филм.

Монтажер ће бити Драган вон Петровић, а филм настаје испред продуцентске куће “Рт добре наде”, и копродуценти су Вива Виденовић (“Ургх!”, Словенија) и компанија “Set Sails Film” (Србија).

Овај пројекат је развијан у склопу програма обуке “Еx Ориенте” 2018/2019, а у августу 2019. године награђен је на маркету “Docy Rough Cut Boutique” у Прагу, где је добио награду “DocLeipzig Preview”.

Изабран је и пројекат “Лекције мога оца” Далије Дозет, продуцента Дане Будисављевић, испред куће “Хулахоп” и “Децембар” из Хрватске и Словеније, као и будући филм - бугарско остварење “За тебе нема места у нашем граду” Николаја Стефанова.

Програм “ Docy Rough Cut Boutique ” је основала Креативна Европа МЕДИА, као део културне филмске платформе Европске уније.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести