Објављан програм филмског фестивала "We are One"

БЕОГРАД: Глобални филмски фестивал "We Are One" приказаће од 29. маја до 7. јуна на свом Јутјуб каналу више од 100 филмова у избору селектора двадесетак водећих филмских фестивала из око 35 земаља, међу којима су и Берлинале, Кан, Венеција, као и Сарајево филм фестивал.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Поред пројекција филмова, “We are Оne” обухвата и пратеће разговоре, ВР садржаје и музичке наступе.

Како су организатори објаснили, овим десетодневним дигиталним догађајем одаје се признање уметницима из свих делова света и у центар пажње стављају се остварења која могу произвести промене и продуктивно повезати глобалну публику.

Фестивал је окупио неке неких од најталентованијих светских уметника, наратора и селектора у жељи да током пандемије вируса Цовид-19 пружи љубитељима филма забаву и утиху, а организацијама које се боре против тог глобалног здравственог изазова подршку.

Мирсад Пуриватра и Јован Марјановић у име Сарајево Филм Фестивала казали су да су фестивали места повезивања, окупљања и дељења, а сада, више него икада, то су кључне ствари “за обнову друштвеног капитала, преиспитивање постојећих модела филмске продукције и обликовања заједничке будућности”.

"Фестивали су места која нам омогућавају да заједно одлучимо где желимо ићи и да покажемо да смо сви део исте целине - једно. Срећни смо што смо део заједничког пројекта Трајбеке, Јутјуба и светских филмских фестивала и што публици широм света можемо представити филмове регионалних и светских аутора који су настали у Сарајеву. Надамо се да ћете уживати и да ћемо се ускоро опет видети на фестивалима и у биоскопским салама”, изјавили су Пуриватра и Марјановић.

Организатори су посебно издвојили онлајн премијеру документарног филма “Ricky Powell:individualista”, за који су говорили Наташа Лион и Ел Ел Кул Џеј, глобалну премијеру документарца “Third Eye Blind''с Motorcycle Drive By”, те разговоре са ауторима као што су Френсис Форд Копола, Стивен Содерберг и Бонг Џун-хо.

Све засебне фестивалске селекције обликоване су тако да представе особености појединачних филмских фестивала који су учествовали у његовој припреми, а да истовремено ауторима одабраних филмова осигурају приступ гледаоцима широм света.

За многе од више од стотину уврштених филмова учешће на фестивалу представља значајну прекретницу, будући да ће њих 13 доживети светску, 31 онлајн, а пет међународну премијеру.

Програм на Јутјуб каналу “WeAreOne” обухвата укупно 23 наративна и осам документарних дугометражних филмова, 57 наративних и 15 документарних кратких филмова, 15 архивских и четири ексклузивно фестивалска разговора, те пет програмских садржаја из домена виртуелне реалности.

“Често говоримо да филм има јединиствену и снажну моћ да инспирише и уједини људе без обзира на све разлике и границе међу њима и тако допринесе излечењу света”, изјавила је главна извршна директорка компаније Трибеца Ентерприсес Џејн Розентал, суоснивачица Трајбека филмског фестивала у Њујорку са Робертом де Ниром.

Она је изразила и наду да ће гледаоци имати прилику да открију шта је то што сваки филмски фестивал чини јединственим и да спознају прави значај уметности и моћ филма.

Као и у случају недавног глобалног концерта “Један свет - Заједно код куће” (One World: Together At Home), који је прикупио око 130 милиона долара донација, и фестивал “We Are One” усмериће сав прикупљени новац Фонду солидарности Светске здравствене организације, као и локалним хуманитарним организацијама широм света.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести