Од 9. до 14. маја у Новом Саду: Белдокс први пут у Арени Синеплекс

НОВИ САД: Дванаести Међународни фестивал документарног филма “Белдокс” биће одржан од 8. до 15. маја на 11 локација у Београду. Новосађани ће први пут у биоскопу “Арена синеплекс” имати прилику да погледају одабране филмове с овог фестивала, од 9. до 14. маја, у терминима од 18.30 часова и од 20.30.
f
Фото: Scena iz ostvarenja "Na crnoj listi"

Карте за “Белдокс” филмове, по цени од 300 динара, продају се на благајнама биоскопа “Арена синеплекс”.

За новосадску публику је одабрано укупно 12 документарних филмова, међу којима су: “РБГ” (о судији америчког врховног суда Рут Бејдер Гинсберг), “На црној листи” (прича о суровом прогону медитацијске праксе Фалун Гонг у Кини, политичким притисцима на мале земље, али истовремено и горкој истини о свету у ком живимо), “Сплав” (тајна прича иза догађаја који гласи за "један од најчуднијих групних експеримената свих времена"), “<3” (одговори узбуђених, хипер-повезаних и узнемирених младих људи о њиховим поривима да нађу љубав, да пробуде жељу…),“Доел” (у којем се поставља питање “Зашто је толико важно имати место које се зове дом?”), “Лос Рејес” (о пару уличних паса који живе у скејт парку Лос Рејес) и  други.

“Белдокс” ће бити отворен филмом “Линија живота” Дарка Бајића, и у овогодишњем 12. издању представити више од 120 премијерних филмова из целог света, распоређених у 16 различитих селекција. Поред домаћег и међународног такмичарског програма, посебне категорије намењене су за музичке, биографске и уметничке документарце, избор савременог португалског документарног филма, и ретроспективе аутора Казуа Харе и Горана Девића.

У међународном такмичарском програму биће приказано десет филмова, и то су, по речима селектора Игора Станојевића, дела аутора које краси енергичност, храброст и одлучност претежно младих аутора у пуној стваралачкој снази.

Шест филмова разноликих тематика биће приказано у домаћој конкуренцији. Филм "Таурунум бој" Јелене Максимовић и Душана Грубина прати земунске тинејyере током летњег распуста. "То сам што јесам – Gypsy mafia" Андријане Стојковић обрађује истоимени ромски хип-хоп бенд и њихове животе, а филм Ивана Марковића "Центар" је експериментални документарац о Сава центру. "Деца пролећа" Душана Соломуна проучава питање сиријских избеглица у Немачкој. "На црној листи" Саре Марковић и Николе Драговића прати припаднике Фалун Дафе у Србији, а ту је и биографски филм о бенду “Електрични оргазам” Марије Вукић.

У жирију Међународног такмичарског програма су: Матјаж Иванишин, Диана Табаков и др Бранислав Димитријевић. Жири Српског такмичарског програма чине: Варја Мочник, Светислав Басара и Мануел Мозос. Од ове године уведена је и награда за најбољи кратки филм, за коју конкуришу филмови дужине до 40 минута, из свих пратећих селекција. У жирију за Најбољи кратки филм фестивала су: Арон Секељ, Антигони Папантони и Ерол Билибани.

Редитељи Пауло Карнеиро, Марија Антон Кабот, Игор Дрљача, Кристијан Кренес, Жереми Гравајат, Фредерик Солберг, Никол Фегеле и Хуан Алварез Неме биће гости 12. “Белдокса”, а након пројекције њихових филмова разговараће са публиком.

Новосадски избор чине филмови из међународне и као српске такмичарске селекције, а заступљене су и следеће:“Насловна страна” (филмови који попут насловне стране новина приказују актуелна политичка и социолошка дешавања у свету); “Лавиринти правде” (посебан програм филмова и панел дискусија са еминентним стручњацима на теме правосуђа, правичности и правде.);“Ватромет” (Разнобојне филмске експлозије садржане у овом програму приказују снажне, упечатљиве, јединствене и изражено кинематичне естетике); и “Ударни термин” (Добитници највећих награда, цењени аутори, динамично приповедање – ролеркостер узбуђења и емоција). 

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести