Одржана премијера филма "Гру ту је": Живео је као да има 50 живота

БЕОГРАД: Премијера дугометражног документарног филма "Гру ту је" о трагично преминулом музичару Далибору Андонову Груу (1973-2019) затворила је вечерас 16. издање фестивала Белдокс у Великој сали Дома омладине Београда.
g
Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

Најновије остварење у режији Бојана Винуловића и Ренеа Мишколција, приповеда причу о пиониру реп музике на нашим просторима, свестраног аутора који је оставио дубок траг на сцени као солиста, што је била ретка појава у то време, јер су се углавном оснивале групе, колективи.

Тандем аутора филма о Груу је вечерас након пројекције открио публици да су снимили више од 10 сати разговора са чак 55 саговорника који се у овом филму смењују као на динамичној покретној траци.

Бојан Винуловић долази из сфере спортског новинарства, а Рене Мишколци из света режирања музичких спотова, тако да су удружили снаге и синергију у реализацији овог филма који су планирали за време пандемије корона вируса (2020), када су имали највише времена да на миру седе у кући.

Више од две године су снимали ово филмско дело углавном у своје слободно време, јер је требало испратити 55 саговорника кроз вишеслојне теме.

Мада филм није само о Груу, иако је он ту главни, причамо о њему, већ и о људима у тим мрачним временима деведесетих година. Гру је имао тај вечни осмех, дивну породицу, сјајну музику коју је оставио за собом. Много нам је зато што се судбина тако поиграла да нас трагично напусти пре времена, емотивно су истакли редитељи, и подсетили да би Гру сада напунио 50 година.

Тандем редитеља је користио необјављене архивске ВХС снимке, као и ексклузивне интервјуе и сведочења Груових пријатеља и сарадника - углавном познатих музичара, спортиста, али и глумаца.

Филм који подсећа на динамичан музичких спот од сат и по, јесте прави аутентични документарни омаж човеку који је обележио једну еру и почетак рађање нове супкултуре бивше Југославије, прича о духу Београда, рађању хип хоп и реп културе.

Много тога од материјала није могло да уђе у филм који траје само 90 минута. Размишљали смо да можда направимо и дужу верзију филма, што ћемо вероватно и учинити. Била нам је такође идеја да урадимо документарну ТВ серију, где би свака епизода заправо обрадила неки сегмент његовог живота. Гру би имао сада 50 година, али је тако живео као да је имао барем 50 живота. Гру је зато увек ту, закључили су режисери Бојан Винуловић и Рене Мишколци.

Многи важни саговорници су присутни у филму -  менаџер Саша Драгић, ди-џеј Муња, Јуице, Ајс Нигрутин, Киза Робин Худ, Леонтина Вукомановић, Игор Лазић Ниггор, Бане Лалић МВП, Един Шкорић, Вуду Попај, Лејла 2 Хот, Ила, Марко Јанковић - 187, Тијана Дапчевић, Марко Лоуис,  спортски и кошаркашки угао дали су Душко Вујошевић, Богдан Богдановић и Слободан Шаренац, културолошки - Галеб Никачевић, глумачки - Сергеј Трифуновић и Виктор Савић, и музички критичар Драган Амброзић, уз пријатеље из света екстремних спортова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести