Одржана премијера филма „Повод“ о НАТО агресији

БЕОГРАД: Први филм из серијала о НАТО агресији на СРЈ „Повод“ премијерно је приказан у Свечаној сали Југословенске кинотеке, а у њему су  приказани кључни догађаји који су претходили НАТО агресији 24. марта 1999. године.
kinoteka
Фото: Tanjug (Milica Paunović)

Филмску трилогију „НАТО агресија на СРЈ... на мир“, сведочанство о кључним догађајима у периоду непосредно пре, за време и после агресије НАТО-а, реализује Управа за односе са јавношћу и Војнофилмски центар „Застава филм“ поводом 20 година одбране од НАТО агресије, саопштило је Министарство одбране Србије.

Како се наводи, одбрана отаџбине показана 1999. године може се описати с много речи, напад НАТО агресора само једном - злочин. 

Да се злочин не заборави, не умањи и не избледи, важно је оставити сведочанства пером, гласом и сликом.

Сценарио и режију филма „Повод“ урадио је професор Драган Елчић, декан Академије уметности, уз стручну консултацију Милована Дрецуна. 

У ауторској екипи, представљеној на крају пројекције, јесу и организатор Александра Живковић, монтажер Душан Милуновић, композитор Драшко Јанковић, дизајнер звука Борис Шурлан, глумац Немања Драгаш и продуцент, потпуковник Горан Иконић.
У наставку косметске трилогије биће приказани филмови „Хумане бомбе“ и „Три тачке на мир“. 

Трилогија је названа косметска јер се претежно бави ратним догађањима на Косову и Метохији и херојском одбраном Војске Југославије против удруженог непријатеља - НАТО авијације, која је даноноћно бомбардовала и Косово и Метохију и целу територију СР Југославије, терористичке ОВК, која је свим силама надирала на границу из Албаније с намером да пробије одбрамбени бедем, и регуларне војске Албаније, с чије територије су вршена стална артиљеријска дејства. 

Према речима директора ВФЦ „Застава филм“, потпуковника Горана Иконића, овај троделни серијал само је део укупног доприноса који „Застава“ даје филмском продукцијом и сећањем на 78 дана херојске одбране отаџбине, на све који су дали животе у тој неравноправној борби, на невине жртве НАТО бомби и оболеле од баченог осиромашеног уранијума и на уништавање инфраструктуре, објеката, путева, пруга и мостова широм земље. 

Из те продукције потпуковник Иконић издваја и документарно-игране филмове о биткама на Кошарама и Паштрику у копродукцији с Радио-телевизијом Србије, чије се премијере очекују у априлу и мају ове године.

EUR/RSD 117.1897
Најновије вести