Оскар: Политичка коректност и гламурозне хаљине испред уметности

Директан пренос 92. доделе Оскара пратићемо традиционално на првом програму Радио-телевизије Србије у два сата иза поноћи, у ноћи између недеље 9. фебруара и понедељка 10. фебруара, када ће бити емитована и скраћена верзија церемоније, али на другом програму у 20.00 часова. Пре тога можете гледати гламурозна издања највећих звезда Холивуда на црвеном тепиху које ће приказивати Е! канал од 23 часа.
oskari
Фото: pixabay.com

Али праву посластицу приредио нам је РТС који ће у недељу, 09. фебруара на првом програму од 22.20 сата приказати филм „Паразит” (Parasite, 2019), који је номинован у чак 6 категорија за најпрестижнији филмску награду - Оскар, а претходно је добио Златну палму и Златни глобус. Овај јужнокорејски филм ући ће у историју као први филм из ове државе који је номинован за Оскара за најбољи филм и најбољи интернационални филм.

Оскар се додељује у 24 категорије, а филм Тода Филипса „Џокер” предводи списак са највише номинација, чак 11. За њим следе остварења Квентина Тарантина „Било једном у Холивуду”, Мартина Скросезеа „Ирац” и Сема Мендеса „1917.” са по десет номинација. Међу номинованима за најбољи страни филм је и македонско остварење „Земља меда”, Тамаре Котевске и Љубомира Стефанова, који је номинован и у категорији за најбољи документарац.

Међу шампионима у номинацијама, ове године су сер Ентони Хопкинс који је номинован четири пута, а Оскара је добио за филм „Кад јагањци утихну”. Том Хенкс има два Оскара, а номинован је шест пута. Ове године је номинован и Ал Паћино који има завидних осам номинација у каријери и једног оскара за „Мирис жене”. Рене Зелвегер је номинована три пута за редом од 2002. до 2004. а златни кип је добила за „Хладну планину”.

Фото: Youtube Printscreen

Занимљива је и дупла номинација Скарлет Јохансон за најбољу глумицу („Прича о браку”) и најбољу споредну глумицу („Зец Џоџо”). Ово је први пут да је било који глумац или глумица исте године номинован два пута од случаја Кејт Бланчет 2008. године. Оскари имају правило које налаже да иста особа не може да буде номинована у истој категорији два пута - што је искључило шансе Марго Роби за дуплу номинацију у категорији споредне глумице за филм „Оне су бомбе” и „Било једном у Холивуду”.

Церемонија Оскара другу годину за редом неће имати водитеља, јер су до сада многе познате личности одбиле понуду због интензивних припрема и још интензивније реализације, али ту је и проблем политичке коректности који се као и мода с црвеног тепиха ушуњао у ову уметност претећи да потисне и уништи њену суштину. Тако да су теме број један и ове године чињеница да међу номинованима за најбољу режију нема ниједне жене, као и да је на листи оних који могу да освоје Оскара врло мало тамнопутих глумаца и глумица. Бесмисао овог приступа јасно осликава шала Рикија Џервејса са доделе Златног глобуса: „Мислили смо да направимо неку врсту „Ин Мемориам” сегмента ове године, али када сам видео списак људи који су преминули, није био довољно разноврстан. На њему су били углавном белци, зато сам помислио, то не може тако док сам ја главни. Можда следеће године, видећемо каква ће бити ситуација”. Колико ће расподела Оскара бити политички коректна, колико по садашњим, а колико по пређашњим заслугама и колико генерално све то има везе с филмском уметношћу видећемо у једном од најгледанијих ТВ преноса у свету.

С. Милановић

Најбољи филм

1917

Ле Ман (Славна 24 сата)

Ирац

Џоџо зец

Џокер

Мале жене

Прича о браку

Било једном у Холивуду

Паразит

Најбољи страни филм

Корпус кристи, Пољска

Земља меда, Северна Македонија

Јадници, Француска

Бол и слава, Шпанија

Паразит, Јужна Кореја

Најбољи редитељ

Бонг Џун-хо, Паразит

Тод Филипс, Џокер

Сем Мендиз, 1917

Мартин Скорсезе, Ирац

Квентин Тарантино, Било једном у Холивуду

Најбољи глумац у главној улози

Хоакин Финикс, Џокер

Леонардо ди Каприо, Било једном у Холивуду

Антонио Бандерас, Бол и слава

Адам Драјвер, Прича о браку

Џонатан Прајс, Двојица папа

Најбоља глумица у главној улози

Синтија Ериво, Харијет

Скарлет Јохансон, Прича о браку

Серше Ронан, Мале жене

Рене Зелвегер, Џуди

Шарлиз Терон, Оне су бомбе

Најбољи глумац у споредној улози

Бред Пит, Било једном... у Холивуду

Ал Паћино, Ирац

Џо Пеши, Ирац

Том Хенкс, Леп дан у комшилуку

Ентони Хопкинс, Двојица папа

Најбоља глумица у споредног улози

Лора Дерн, Прича о браку

Марго Роби, Оне су бомбе

Флоренс Пју - Мале жене

Скарлет Јохансон - Џоџо зец

Кети Бејтс - Ричард Џуел

 

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести