Оставка комплетног одбора Академије Цезар због Поланског

ПАРИЗ: Цео одбор Академије Цезар, који представља француски еквивалент Оскару, поднео је оставку због таласа критика јер је номиновао за 12 награда филм Романа Поланског "Оптужујем".
c
Фото: Tanjug, promo

Одлука да се номинује филм Романа Поланско изазвала је негодовање феминистички група и довела до позива на бојкот, пренео је Би-Би-Си.

Пољско-француског режисера траже у САД због силовања 13. годишње девојчице, пренео је Би-Би-Си.

Стотине глумаца, продуцената и редитеља, такође, су позвали на реформу Академије.

У отвореном писму ове недеље они су осудили "дисфункцију" на Академији Цезар и нетранспарентност у њеном управљању.

Одлука одбора Академије Цезар да масовно поднесе оставку дошла је као шок уочи 45. церемоније доделе награда у Паризу, која ће бити одржана 28. фебруара.

У саопштењу које је објављено синоћ, наведено је да је одбор једногласно одлучио да поднесе оставку у част оних мушкараца и жена који су се 2019. године бавили кинематографијом и како би се вратио спокој и осигурало да фестивал филма остане само то.

Ова колективна одлука ће омогућити комплетну обнову одбора, додаје се у саопштењу.

Генерална скупштина треба да буде одржана након церемоније овог месеца када ће бити изабран нови одбор који ће разматрати спровођење реформи и модернизацију институције.

Министар културе Франк Ристе рекао је да Академија Цезар мора функционисати демократски, у духу "отворености, транспарентности, паритета и различитости".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести