Отворен 6. Дунав филм фест у Смедереву ФИЛМСКА ЕВРОПА НА ОКУПУ

СМЕДЕРЕВО: Филмски фестивал “Дунав Филм Фест” (ДФФ) у свом шестом издању свечано је отворен у Смедереву премијером домаћег филма “Момак и девојке” редитеља Ивице Видановића и трајаће до недеље, 27. августа.
1
Фото: TANJUG/ DUNAV FILM FEST/ FILIP OLĆAN/

Девојчица глумица Инес Петровић из овог остварења је синоћ званично отворила филмски фестивал на сцени Смедеревске тврђаве.

Заменица градоначелника Смедерева Марија Марковић Ставрић истакла је да су поносни што су и шесту годину заредом угостили ДФФ који спаја филмска светла са културним богатством овог града на Дунаву.

Она је навела да фестивал представља прославу уметности и културе, као и да полако постаје део културне баштине Смедерева, а филмски програм и ове године доноси остварења различитих жанрова.

Идејни творац и селектор овогодишњег програма ДФФ Игор Станковић нагласио је да шесто издање има највише филмова и гостију до сада, те је прави празник седме уметности, а Смедерево се налази на мапи европских фестивала и кинематографије.

Станковић је описао домаћи филм на отварању "Момак и девојке" као "дивно дело које ће све да нас разгали и сигурно учини бољим", и пожелео фестивалу да сигурно иде ка десетом издању и приближи се Европи.

У оквиру програма Фестивала подунавских земаља кроз које протиче река Дунав, на неколико атрактивних локација биће приказано 35 остварења у четири програмске целине - “Такмичарска селекција”, “Непролазни”, “Породица на окупу” и “Река-питулација”.

Такмичарску селекцију ДФФ чини шест филмских остварења - “Тачка повратка” Роберта Хлоза (Чешка Република, Словачка, Србија, Пољска), “Сиси и ја” Фрауке Финстервалдер (Немачка, Швајцарска), “Нула калорија” Џесике Хауснер (Аустрија, Немачка, Француска, Велика Британија, Данска, Катар), “Сигурно место” Јураја Леротића (Хрватска), “Пластично небо” Тибора Баноцкија и Саролта Сабоа (Мађарска, Словачка) и “Да ли ме волиш?” Тоније Нојаброве (Украјина, Шведска). 

Главна локација фестивала и ове године биће Мали град Смедеревске тврђаве, где ће публика пратити такмичарски програм у коме се аутори боре за награду ''Дунавска лађа'' за најбољи филм. 

Осим тврђаве у Малом граду, пројекције ће се одвијати у Дунавском парку, Платоу код Карађорђевог дуда, на летњој сцени и у биоскопу Центра за културу Смедерево.

О награди ће одлучивати жири у саставу Ивета Иванова, глумица и редитељка из Бугарске, Јелена Михајловић, глумица и директорка Драме на српском језику Народног позоришта Суботица и Зоран Амар, познати српски редитељ који деценијама живи у Америци.  

Дунав Филм Фест ће 27. августа у 20 часова затворити остварење “Мадам Ди Бари” редитељке и глумице Мајвен.

Филм који је отворио овогодишњи филмски фестивал у Кану враћа Џонија Депа на биоскопско платно после познатог судског процеса због чега је био удаљен са холивудске А листе.

На сцени Тврђаве у Малом граду биће приказани ван конкуренције домаћи филм “Заштита пре свега” Павла Вучковића, прве две епизоде ТВ серије “Тунел” Петра Ристовског, а у Центру за културу документарац “Филм давне будућности” Синише Цветића, “Света Петка - Крст у пустињи” Хаџи-Александра Ђуровића, уз разговоре са редитељима.

Значајна и велика имена су на репертоару Дунав Филм Феста - “Злочини будућности” Дејвида Кроненберга, “Звезде у подне” Клер Денис, “Изгубљени краљ” Стивена Фрирса, “Сенка Каравадја” глумца и редитеља Микелеа Плаћида, “Злочин је мој” Франсоа Озона., “Злато Рајне” Фатиха Акина. 

Улаз на фестивалске пројекције је слободан, сем програма у Малом граду Смедеревске тврђаве.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести