Отворен фестивал Белдокс

БЕОГРАД: Међународни фестивал документарног филма Белдокс отворен је вечерас приказивањем филма "Још једно пролеће" аутора Младена Ковачевића у Дому омладине Београда (ДОБ).
Фонет/Зоран Мрђа
Фото: Фонет/Зоран Мрђа

Пред почетак приказивања филма у испуњеној великој дворани ДОБ, селектор фестивала Игор Станојевић се само кратко обратио присутнима, рекавши да су иза нас дани који су "погодили Белдокс породицу и лично".

Стојећи на позорници, двадесетак чланова Белдокс тиме ухватило се за руке и одржан је минут ћутње у част трагично настрадалима у Основној школи ''Владислав Рибникар" и код Младеновца и Смедерева.  

Ковачевићев документарни медицински трилер "Још једно пролеће" (2022), о епидемији великих богиња у Југославији 1972. године, састављен је од архивских снимака, а прича је заснована на интимној присећањима наратора и протагонисте, доктора Зорана Радовановића.

У оквиру 16. Белдокса до 17. маја биће приказано преко 100 филмова, а фестивалске награде и признања биће додељени 16. маја у категоријама Међународни такмичарски програм, Српски такмичарски програм, Кратки филмови до 45 минута и "Eurimage Audentia Award".

Приказивања филмова су у ДОБ-у, Југословенској кинотеци, Музеју Југословенске кинотеке, Дворани Културног центра Београда, Синеплексу Ушће, Арт биоскопу Коларац, Центру за културу "Влада Дивљан" и Барутани.

Део програма биће приказан на платформи Белдоцс Онлине и телевизији Инсајдер.

Белдокс ће свечано затворити 17. маја филм Бојана Винуловића и Ренеа Мишколција "Гру ту је", о реперу Далибору Андонову Груу (1973-2019) у ДОБ-у.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести