Отворен Сомборски филмски фестивал, Мира Бањац лауреат

СОМБОР: Свечаном церемонијом у Атријуму Градске куће у Сомбору, синоћ је отворен 3. Сомборски филмски фестивала, који ће трајати до 16. јула, саопштили су организатори.
s
Фото: Youtube Printscreen

Легендарна глумица Мира Бањац, доајен југословенске и српске кинематографије, овогодишња је добитница награде "Специјални Ернест", посвећену великом филмском уметнику Ернесту Бошњаку, за досадашњи и будући допринос добрим филмовима.

На отварању фестивала награду је драмској уметници уручио градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

„Човек чију ћу награду вечерас примити је у ствари била тачка одакле је почела наша филмска уметност. Он је показао један неизвестан пут, али је могао то да уради јер у то време се славила уметност", изјавила је Бањац.

"Бошњак је имао простор, а имао је духа да наслути оно што ће данас у кинематографији бити велико. Ову награду ћу изузетно да чувам, да је поштујем, да на неки мали начин будем достојна тог великог имена. Надам се да ће у историји бити записан црвеним словима. У нашим срцима он је то већ урадио“, надахнуто је истакла славна глумица.

На репертоару филмске манифестације биће представљено 13 филмова у 4 селекције, а посетиоци фестивала ће имати прилике да посете и пратеће програме, као што су промоције књига, радионице, представе и концерти.

На отварању фестивала, присутнима се обратила Весна Шашић, глумица, директорка Сомборског филмског фестивала и Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, која је истакла да је овај фестивал посвећен чувеном уметнику Ернесту Бошњаку, оснивачу југословенске кинематографије, филмском визионару који је у Сомбору препознао европски Холивуд.

Рођени Сомборац оставио је неизбрисив траг у креирању седме уметности.

"Ернест Бошњак је све нас, Сомборце, задужио да осветлимо његове визије. Следећи управо те визије створили смо Сомборски филмски фестивал са намером да вам његови програми пруже један посебан доживљај који ће се памтити и захваљујући коме ћете остати уз нас и током наредне године”, навела је директорка Сомборског фестивала.

Отварању је присуствовао и Јан Лундин, амбасадор Шведске у Србији, уз чију подршку је реализована програмска целина "Панорама шведског филма".

„Заиста уживам у српском филму. Уживао сам, и још увек уживам, у југословенском филму. Мој омиљени филм је „Ко то тамо пева“. Јако ми је драго да и ви желите да упознате шведски филм, и то не само Ингмара Бергмана“, нагласио је амбасадор Јан Лундин.

Свечано отварање било је и у знаку концерта глумца и музичара Жарка Степанова и бенда „Бре”, током којег је публика била у прилици да чује извођење нумере „Љубав и мода” из истоименог филма.

Након свечане церемоније, главни програм фестивала отворен је филмом у част Мире Бањац „Концентриши се, баба“ (2020) редитеља и сценаристе Пјера Жалице (БиХ), у коме је легендарна српска глумица у главној улози.

„Концентриши се, баба“ прати последње дане старије жене Марије у пролеће 1992. године у Сарајеву, неколико дана пре избијања рата у Босни и Херцеговини.

Уз Миру Бањац, глумачку поставу чине Јасна Жалица, Емир Хаџихафизбеговић, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Адмир Гламочак, Ведрана Божиновић, Џенита Имамовић Омеровић, Бранимир Поповић, Изудин Бајровић и Дино Сарија.

Прве фестивалске вечери приказани су и филмови “Лихвар” Немање Ћеранића, “Брит-Мари је била ту” Туве Новотни и ратна драма “Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића.

Улаз на све програме трећег издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а филмови и пратећи програми ће се одржавати у Атријуму Градске куће, Дворишту Градског музеја Сомбор, Кабареу Народног позоришта Сомбор, као и на Тргу Светог Ђорђа.

У случају невремена, програм ће се одржавати на алтернативним локацијама, и то овим редом: Главни програм, свечано затварање, и концерт групе „Лав хантерс” на Великој сцени НП Сомбор, Селекција младих аутора у Великој сали КЦ „Лаза Костић", Панорама шведског филма, пројекције наслова „Порајмос” и „Жућко - прича о Радивоју Кораћу” у Свечаној сали Градске куће.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести