Палићки фестивал: Велика изложба посвећена Светлани Бојковић

СУБОТИЦА: Изложба посвећена легенди српског глумишта Светлани Бојковић „Уметност глуме или трагање за истином“ отворена је јуче у холу суботичког Отвореног универзитета у склопу 27. европског филм фестивала Палић.
svetlana bojkovic
Фото: Tanjug

Светлана Бојковић је глумица изван категорије. Освојила нас је изузетним глумачким моћима, снажним унутарњим импулсима из дубине бића, из душе. За глумицу таквог формата потребни су многи, многи дарови, а који су у савршеном складу с њеним хабитусом. По њој, глума пружа могућност уметнику да упозна себе; она је истина коју глумац треба да саопшти публици или камери, а врхунски циљ те уметности је природна пуноћа глумачког израза, речи су др Зорана Максимовића, аутора изложбе коју је припремио Позоришни музеј Војводине у сарадњи са Стеријиним позорјем.

Поставка обухвата обиље документарног материјала представљеног на 10 великих паноа и четири стуба, уз шест картонских фигура у природној величини, као и три екрана на којима се емитује фото-видео колаж саткан од фотографија, новинских исечака, те инсерата из филмова, позоришних представа и ТВ серија у којима је глумила Светлана Бојковић. Изложбу прати и богат каталог, са детаљном биографијом велике уметнице, списком свих филмова које је снимила, телевизијских серија и драма у којима је глумила, све до улога у радио-драмама. 

Кроз глуму можете да упознате своје мане, да их употребите у некој улози, пред собом да извргнете подсмеху, пласирате у комедији или играјући карактере, порука је Светлане Бојковић.

Глума је драгоцено занимање које траје читав живот, пружа могућност да раскрстите с несигурношћу коју прати сујета, а ако се с њом не раскрсти, никад се не долази до слободе..., додала је глумица.

М. С.    

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести