Пет филмова аутора из Србије на 14. Мерлинка фестивалу

На 14. издању Међународног фестивала queer филма Мерлинка, који ће бити одржан од 8. до 11. децембра 2022. године у Дому омладине Београда, биће приказано и пет остварења аутора из Србије, најавили су организатори.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

У селекцији играних филмова наћи ће се остварење "Кристина" редитеља Николе Спасића, засновано на стварној личности Кристини која у филму глуми саму себе. Кристина је трансродна секс радница која живи са мачком, сакупља антиквитете и пролази кроз сесије регресије без хипнозе.

После једне сеансе, случајно упознаје Марка и у том тренутку се рађа платонска љубав између ово двоје људи чији случајни сусрети тек предстоје.

На недавно завршеном 19. Фестивалу европског филма у Севиљи, је Никола Спасић са филмом "Кристина" освојио је награду за најбољег редитеља првог или другог филма, а светску премијеру имао је на чувеном фестивалу ФИД у Марсеју у јулу ове године, где је освојио Гранд Prix.

У селекцији документарних филмова на програму је филм "До даске" Александра Рељића, који се бави хапшењем и судским процесом против Срђана Швеља, модног фотографа, стилисте и Ђ-а из Новог Сада, сагледавајући случај из другачије перспективе од оне која је током последњих пар година била заступљена у већини медија.

Краткометражни филмови "Дрво тамјана" и "Педер ПОП" редитеља Стефана М. Младеновића биће премијерно приказани на Мерлинка Фестивалу. Инспирисан истинитим догађајима, "Дрво тамјана" је кратки играни филм о природи који повлачи паралелу између животне средине и заштите људских права; о закону природе који човек непрестано кружи; о Вукашину Дракулићу, тридесетогодишњем младићу који долази да спозна ову везу. Филм "Педер ПОП" бави се истоименом певачком игром која ће открити превару у вези.

Кратки документарни филм "Борба и даље траје" редитеља Александра Николића приказује историју епидемије ХИВ-а у Србији, персонализујући је путем животних прича и исповести појединаца.

Саговорници у филму са ХИВ-ом живе различити број година, те филм осликава историјске промене и развој епидемије: значење речи "позитиван" драстично је другачије било деведесетих година прошлог века него данас.

Током четири дана Мерлинка фестивала биће приказано 80 играних, документарних и кратких филмова, међу којима су израелски "Забринути грађанин" Идана Хагуела који је премијерно приказан на овогодишњем Берлиналу, ирански "Друго ја" Амира Таваколија, аустријски "Ајсмајер" Давида Вагнера награђен у Венецији, португалски "Варљива светлост" Жоа Педра Родригеша премијерно приказан у Кану, одлично оцењени холивудски ромком "Буразери" Николаса Столера (Преболети Сару Маршал, Само га доведи, Лоше комшије), канадски документарац "Агнес у кадру" Чејса Џоинта награђен на Санденс фестивалу и многи други.

Програм фестивала Мерлинка ће бити приказан и у Културном центру Новог Сада од 9. до 12. децембра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести