Почело снимање филма “Хероји Халијарда” Радоша Бајића

БЕОГРАД: Снимање играног филма “Хероји Халијарда” и истовремено мини ТВ серије “Ваздушни мост”, према сценарију и режији Радоша Бајића, почело је у суботу у селу Неменикуће на обронцима Космаја, саоопштила је извршна продукција пројекта - кућа “Constrast Studios”.
rados bajic
Фото: Youtube Printscreen

У сарадњи са компанијом Телеком Србија и Радио телевизијом Србије, амбициозан пројекат је окупио значајну и велику глумачку екипу коју предводе Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ђурица, Исидора Минић, Јово Максић, и многи други.

Тежиште играног филма “Хероји Халијарда” је ратна драма инспирисана највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом по кодном имену “Операција Халијард”.

Како приповеда историја, у овој акцији, у лето 1944. године, српски народ је, уз велике жртве и одрицања, од сигурне смрти спасио 508 америчких и других савезничких пилота.

Народ је био предвођен Југословенском војском у отаџбини, под командом ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, а пилоте су спасавали са импровизованог аеродрома у селу Прањани у подножју Сувобора.

Прича о Халијарду заправо је апотеоза херојству, пријатељству, доброчинству, племенитости и патриотизму, како наводе из продукције “Contrast Studios” у власништву редитеља Радоша Бајића, породичне филмске и ТВ компаније.

Такође и ТВ серија “Ваздушни мост”, од шест једночасовних епизода, за свој централни мотив има причу о трагици једног времена, о херојству и безнађу, породици, љубави и странпутицама, о жудњи за слободом, поделама и расколима - о наметнутој будућности која је вољом моћних и великих отета српском народу.

“На сценарију сам радио више од три године”, нагласио је Бајић, коме ратна тематика овог периода није страна, када је реализовао серију од 10 епизода “Равна Гора”.

“Огромну помоћ су ми пружили и дали немерљив креативни допринос косценаристи, велики драмски писац Душан Ковачевић и млади и изузетно талентовани драматург Страхиња Маџаревић. Трудићемо се да оживимо драматично време у лето 1944. године у Србији, када се српски народ нашао пред једним од највећих искушења у својој историји”, истакао је аутор пројекта.

У филму и ТВ серији о операцији “Халијард” наступиће више од стотину глумаца, а осим наведених у екипи су и - Иван Вучковић, Ненад Хераковић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Радоје Чупић, Слободан Бода Нинковић, Недељко Бајић, Вања Ејдус, Александар Стојковић, Ђорђе Марковић, Бранко Јанковић, Небојша Кундачина.

Од млађих глумачких нада ту су - Нина Нешковић, Теодора Драгичевић, Чубрило Чупић, Марко Радојевић, Михаило Перишић, Огњен Никола Радуловић. Поред уметника из Србије и региона, глумачку поставу ће чинити значајан број страних глумаца са енглеског говорног подручја: Стивен Мур, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт, Јадран Малкович, Пол Клес, Никола Кент, Карл Вартон, Пол Мареј, Хари Натанијел Епли, Алекс Папке.

Филм “Хероји Халијарда” реализује се уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинске владе АП Војводина.

Снимање филма и ТВ серије одвијаће се у две фазе - током 2021. године на Космају и планини Рудник, а 2022. у Прањанима и на локалитетима Сувобора и Равне Горе.

Премијера филма планирана је за пролеће 2023. године, док ће приказивање ТВ серије бити на јесен исте године на програмима Радио-телевизије Србије и канала Суперстар ТВ.

Међу главним улогама истиче се легендарни Жарко Лаушевић, који је до недавно одушевио публику у ТВ серији “Калкански кругови”, а одиграо је и запажену епизодну ролу краља Милана у серијалу “Александар од Југославије” Здравка Шотре и Јована Јовановића Змаја у филму и мини серији “Име народа” Дарка Бајића.

Аудиторијум ће га ускоро пратити и у серији “Време зла” према роману Добрице Ћосића, као својеврсни наставак серијала “Корени” где је Лаушевић бриљирао.

На пројекту "Хероји Халијарда" су радили и стручни консултант за историју др Милош Тимотијевић, као и војни консултант генерал Драган Катанић.

Директор фотографије је Предраг Јочић, монтажер Стеван Марић, док ауторску екипу чине и сценограф Јелена Мирковић и костимограф Борис Чакширан, а директор пројекта је Снежана Милеуснић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести