Почео 46. Софест

БЕОГРАД: Традиционалним дефилеом глумаца и редитеља у фијакерима и великим ватрометом вечерас је у Сопоту почео 46. „Софест“, који је ове године посвећен култном филму "Скупљачи перја" Александра Саше Петровића, поводом 50 година од премијере.
sofest
Фото: Tanjug

Отварајући фестивал градска секретарка за културу Ивона Јевтић приметила је да се на „Софесту“ прожима позитивна енергија филмских стваралаца и публике.

„Ово је комплетан празник културе у Сопоту својствен великим филмским фестивалима. Циљ нам је био да свих 11 манифестација од значаја за град Београд буду боље него икада и сматрамо да смо у томе успели“, рекла је Јевтић, додавши да је Град Београд ове године издвојио милион динара више него прошле, као и да је „Софест“ из године у годину све посећенији и богатији.

Председник општине Сопот и председник Одбора фестивала Живорад Милосављевић рекао је да „Софест“ четири и по деценије слави велике ствараоце и подстиче младе креаторе седме уметности да кроче у свет најбољих и славих по којима ће се препознавати Србија.

„Из године у годину доприносимо да културна мапа главног града буде богатија на радост хиљада Сопоћана и њихових гостију. Ове године одајемо почаст Александру Петровићу и његовим ''Скупљачима перја'' који су пре 50 година стигли међу великане светске кинематографије. Верујемо да ће се неко од учесника и овогодишњег фестивала запутити истим путем“, истакао је Милосављевић.

Он је казао да Сопоту и Београду предстоји да се постарају за стварање још бољих услова за смештај гостију и додао да ће у том циљу општина радити на обнови хотела на Космају и уложити средства за обезбеђивање простора и техничких услова за приказивање филмова и одржавање пратећих програма.

„Овогодишњи програм би могао да покаже како би требало да изгледа главнина националног филмског фестивала и да иницира расправу о установљењу истог“, рекао је Милосављевић.

Милосављевић, Јевтић и директорка Центра за културу Сопота Сузана Анастасов Марковић дочекивали су чланове екипа филмова који се приказују у такмичарском програму „Софеста“, који су се до Центра за културу довезли фијакерима поздрављани од стране многобројних мештана.

Глумац Тихомир Станић, који се појављује у чак пет филмова из такмичарског програма, прочитао је део из говора Иве Андрића са доделе Нобелове награде, док је КУД „Космај“ из Сопота извео сплет народних игара из околине Космаја у кореографији Дарка Тодоровића.

Група „Ођила“ је свој наступ почела песмом „Ђелем, Ђелем“ коју у филму „Скупљачи перја“ изводи Оливера Катарина, а која ће и присуствовати пројекцији Петровићевог остварења на затварању „Софеста“.

Пре свечаног отварања у Центру за културу Сопота члан Одбора „Софеста“ Александар Аврамовић и представник Југословенске кинотеке Драган Маринковић отворили су изложбу фотографија "50 година Скупљача перја", указавши на значај тог филма и замолили за подршку за издавање монографије о стваралштву Александра Петровића. 

Под слоганом "Скупљање (не)развејаног перја" до 8. јула у Центру за културу Сопот биће приказана 24 филма, од чега ће 19 бити у конкуренцији за награде.

Такмичарски програм почео је пројекцијом филма "Зона Замфирова други део" у режији Југа Радивојевића, а публика ће наредних дана гледати и "Дневник машиновође", "Ветар", "Повратак", "Име: Добрица, Презиме: Непознато", "Козје уши", "Стадо", "Игла испод прага", "Она је жива", "Слепи путник на броду лудака", "Санта Мариа дела Салуте", "Афтерпарти", "Наши очеви, мајке и њихова деца", "Споразум", "Јесен самураја", "Бисер Бојане", "Инкарнација", "Војна академија: Нови почетак" и "Реквијем за госпођу Ј".

Стручни жири у саставу: редитељ и председник АФУН-а Мирко Беоковић, глумица Весна Чипчић и редитељ Милан Тодоровић, одлучиваће о томе ко ће понети Гран при за најбољу режију, награде "Бата Живојиновић" за најбољу мушку и женску улогу, као и признање за најбољи филм.

Жири публике такође ће одабрати најбољи филм, а Одбор фестивала донео је одлуку да ове године уручи специјално признање за допринос филмској уметности Оливери Катарини.

Ван конкуренције биће приказан филм "Земља богова" Горана Паскаљевића.

У оквиру пратећег програма, 7. јула у 13 сати биће одржана панел дискусија "Скупљачи перја- међаш српског (југословенског) филма", а од 5. до 7. јула биће организаване пројекције филмова за децу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести