Почиње фестивал европског и независног филма у КЦНС

Премијерним приказивањем код нас остварења „Филм, Маноел де Оливеира и ја“, у среду у 20 часова почиње  23. Фестивал европског и независног филма “Еуро-ин-филм”, традиционална децембарска филмска ревија у Културном центру Новог Сада. “Еуро-ин-филм” ће трајати до 28. децембра, а овог пута почиње филмом посвећеним Де Оливеири, најстаријем режисеру на свету, који је живео 107 година.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Први филм је снимио далеке 1931, а иза себе је оставио преко 50 дугометражних  и документарних филмова. Преминуо је 2015.

- Смрт Маноела де Оливеире оставила је велику празнину у португалској кинематографији. Жоао Ботељо, редитељ остварења које ћемо имати прилику да погледамо, био је његов ученик, уједно и пријатељ последњих 40 година. Пожелео је да направи омаж своме учитељу, како би му се на тај начин захвалио на свему што је од њега научио. Филм нам предочава јединствену причу човека који је живео дуже од једног века, па и дан данас живи кроз рад и стваралаштво свог наследника. Филм нам говори о животним принципима, јединственим методама режије овог уметника, о животу у коме се буквално све вртело око филма. Такође говори о непоновљивом уметничком стилу који је обликовао светску кинематографију и наслутио како ће се она даље развијати - наводе у Културном центру Новог Сада.

Улаз на ову пројекцију је бесплатан, али због ограниченог броја места потребно је резервисати улазнице на број 062/791-120.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести