Порторож: Србија у фокусу Дана словеначког филма

БЕОГРАД: Србија ће заузети посебно место на предстојећем издању Дана словеначког филма 2018. у Порторожу, свеобухватном фестивалу који представља читаву кинематографску делатност у Словенији у минуилих дванаест месеци и који се, уз то, бави и перспективама и новинама у словеначком филмовима у блиској будућности. 
film nikola kojo
Фото: Tanjug

Србија је земља - гост у индустријском делу програма фестивала који ће се одрžавати у периоду између 12. и 15. септембра. У петак, 14. септембра биће одрžан други у низу копродукционих маркета назван У фокусу - Србија. 

Ови копродукциони сусрети биће усредсређени на српски филм, као и на представљање могућности за финансирање, проналажења локација у Србији и примера успешних копродукција Србије, Словеније и трећих земаља. Дан касније, у суботу, 15. септембра биће одржан и копродукциони маркет Slovenia-Serbia Matchmaking Forum, који ће представљати низ сусрета и сатанака између продуцената из наше земље и Словеније. 

Ово је први званичан сусрет овог опсега и профила који се надовезује на чињеницу да Словенија и Србија већ имају потписан међудржавни споразум о сарадњи и међусобној помоћи на пољу филмског и сродних стваралаштва. Осим тога, и на плану конкретних постигнућа Словенија и Србија већ дуже време истрајно и плодно сарађују, а доказ за то је низ већ реализованих пројеката као што су Пејсаж бр. 2 Винка Модерндорфера, Парада Срђана Драгојевића, Инферно Винка Модерндорфера, Основе убијања Јана Цвитковича, Процеп Дејана Зечевића, наводи се у саопштењу Филмског центра Србије.

Ту су и пројекти чије снимање тек следи као што су Отац Срдана Голубовића, Небеса Срђана Драгојевића, Чувари формуле Драгана Бјелогрлића.

Осим тога, ту су сада већ традиционални Дани словеначког филма у Србији и Дани српског филма у Словенији, а словеначки и српски филмски ствараоци увелико сарађују и мимо званичних, међудржавних и конкурсних канала.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести