Последњи филм Ентонија Бордејна на београдском Green Fest-у

БЕОГРАД: Премијером дугометражног филма "Велики зелени зид", који је имао светску премијеру на недавно завршеном Венецијанском филмском фестивалу, вечерас ће у Дому омладине Београда бити отворен Green Fest.
entoni burden
Фото: Youtube Printscreen

Главни фокус филма је на акцији 11 афричких нација да засаде појас од 8.000 километара вегетације у Сахелу - области испод пустиње Сахара.

Непосредно пре тога, у 19 часова биће свечано отворена изложба и додељене награде победницима фото конкурса "Природа у позитиву" коју заједно организују Делегација ЕУ и часопис National Geographic Србија.

Филм "Постање 2.0" биће приказан, 16. октобра у 18 часова.

У свету још увек постоје ловци на мамуте, као и научници који желе да оживе ову несталу врсту, што је само почетак у оживљавању и других давно несталих врста, стварајући атмосферу култног "Парка из доба Јуре".

Филм је освојио специјалну награду жирија на Санденс фестивалу, као и велики број других награда.

Након тога, следи филм "Узалуд протраћено: Прича о бацању хране" (у 20 часова).

Извршни продуцент, и протагониста који нас води кроз причу, је један од најпознатијих кувара на планети - Ентони Бордејн, чији је ово последњи филм.

У сарадњи са колегама, најбољим светским куварима, заједно нам показују како храна, коју сматрамо за отпад, може да се трансформише у невероватна јела.

У четвртак, 17. октобра на програму је филм "Зелена лаж", који прати корпорације које бесрамно користе етику и одрживост као маркетиншке алате, док вешто сакривају истину о неделима која чине зарад профита.

Након смрти последњег северног белог носорога - из Судана, долази прича о потпуном нестанку једне подврсте - филм "Рино долари".

Снимање овог истраживачког филма је трајало преко 2 године, током којих је екипа филма пратила целокупан ланац трговине од унајмљених убица носорога, преко ренџера који их штите, па све до крајњих купаца и продаваца.

Последњег дана фестивала, посетиоци ће моћи да погледају филм "Како појести Ускршње острво", прича о изазовима које острво има због брзог економског раста, али и борби за очување своје културе и животне средине.

Фестивал ће бити затворен доделом награда фестивала и новим филмом у продукцији Леонарда Дикаприја "Море сенки", у петак, 18. октобра.

Филм нас води у свет организованог криминала, картела и илегалне зараде на изловљавању ретке врсте рибе - тотоабе, која се мери милионима.

Захваљујући изврсној атмосфери филма, сценарију, режији и музици не чуди чињеница да је филм освојио престижну награду публике светски познатог Санденс фестивала, као и велики број других награда.

Сваког дана фестивала, у 12 часова, на програму је филм “2040” који је премијерно приказан на овогодишњем Фестивалу "Берлинале", који разматра веома реалне могућности да људска цивилизација може да преокрене глобално загревање и кроз тај процес унапреди животе свих живих бића.

Сви дугометражни филмови ће се и ове године такмичити за награду публике, а гласање ће се вршити путем званичне презентације фестивал.

Поред дугометражних филмова, "Green Fest" је познат и по филмовима кратког и средњег метра, који ће бити приказивани у Сали Клуб, Дома омладине Београда.

Укупно 44 филма из 5 категорија се бори за награде фестивал.

Ови филмови обрађују велики број тема и представљају посебно занимљив програм за све филмске сладокусце.

Улаз на филмове програма кратког и средњег метра је у потпуности бесплатан.

Green Fest се одржава уз помоћ Министарства заштите животне средине, Града Београда - Секретаријата за заштиту животне средине, Француске амбасаде и Француског Института, фондација Хајнрих Бел, као и уз подршку многобројних партнера и пријатеља.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести