ПОСТИГНУТ ДОГОВОР У ХОЛИВУДУ: Компјутерски генерисана лица и гласови се неће користити као замена за глумце

ЛОС АНЂЕЛЕС: Велики филмски и телевизијски студији у САД понудили су холивудским глумцима више од милијарду долара веће накнаде и побољшане услове, пре него што је синдикат САГ-АФТРА најавио штрајк прошле недеље, саопштио је Савез филмских и телевизијских продуцената (АМПТП).
h
Фото: pixabay.com

Удружења филмских глумаца и америчке Федерације радио и телевизијских уметника (САГ-АФТРА) тражи од стриминг сервиса праведнију расподелу профита и боље услове рада.

Они су у четвртак позвали на штрајк, након што нису успели да постигну договор са Савезом филмских и телевизијских продуцената (АМПТП), која представља студије попут Дизнија, Нетфликса, Амазона и Епла, преноси Ројтерс.

Они захтевају и бољу заштиту глумаца од дигиталних реплика, због чега траже гаранције да се вештачка интелигенција и компјутерски генерисана лица и гласови неће користити као замена за глумце.

Договор од којег је САГ-АФТРА  одустала 12. јула вредан је више од милијарду долара у виду повећања плата, доприноса за пензије и здравство и заосталих повећања и укључује јединствену заштиту током свог трогодишњег мандата и нарочито од вештачке интелигенције, наводи се у саопштењу  од понедљка АМПТП-а.

У саопштењу се додаје да је тврдања САГ-АФТРА да није одговорено на захтеве њеног чланства " у најбољем случају неискрена“.

У понедељак је, САГ-АФТРА, која заступа више од 160.000 глумаца, каскадера и других филмских радника, објавила детаљну листу својих предлога.

Међу њима се између осталог тражи опште повеćање плата од 11 одсто у првој години уговора, како би се надокнадила инфлација, а према тврдњама синдиката, друга стране је изашла са понудом од пет одсто.

Глумци су се придружили штрајку сценариста који је почео 2. маја пошто њихов синдикат није успео да постигне договор са АМПТП-ом.

Док траје штрајк, глумци не могу да се појављују у филмовима, нити да промовишу филмове које су већ снимили.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести