Премијера филма "Дара из Јасеновца" планирана за 22. октобар

БЕОГРАД: Данас се обележава 75 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац, а за тачно шест месеци од овог историјски значајног датума, за 22. октобар планирана је премијера првог дугометражног играног филма "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Гаге Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић, саопштили су продуценти.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Филм говори о стварним и трагичним догађајима у једном од најстрашнијих концентрационих логора Европе који су оставили дубоке ожиљке у нашем народу и на овим просторима.

Снимана на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, драма и први играни филм на тему логора Јасеновац, осврће се на период 1942 године када после велике усташко немачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима.

Међу њима је и дванаестогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа, а ужас који ће преживети у логору смрти учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима где деца свакодневно умиру од болести и глади и где их сурово убијају.

Прича "Дара из Јасеновца" је приказ судбине само једног детета са Козаре за хиљаде и хиљаде никад сазнатих и у стварности трагичнијих.

Први део филма сниман је на локацији села Колут у близини Сомбора где је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други део на локалитетима Беле Цркве.

Сценограф је Горан Јоксимовић.

Главне улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Лјубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић док су глумачку екипу из Србије чинили Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

У главној улози девојчице Даре нашла се Биљана Чекић, а остале улоге најмлађих заробљеника поверене су Марку Пипићу, Николи Радуљу, Рајку Лукачу, Анђели Јањић, Ангелини Доцић, Луки, Јакову и Симону Шарановићу.

Филм су подржали Влада Републике Србије, као и Филмски центар Србије, а продуценти филма су Предраг Гага Антонијевићћ(Данделион продуцтион инц) и Макса Цхатовић (Филм данас доо), дистрибутер филма је МЦФ МегаЦом Филм.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести