Премијера Неба над Бјеловаром: Срећна је земља која има Тепића и Мирковића

БЕОГРАД: У Свечаној сали Дома Војске Србије премијерно је приказан документарни филм „Небо над Бјеловаром“, аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу, који су погинули у том граду, септембра 1991. године.
nebo nad bjelovarom
Фото: Youtube Printscreen

Пројекцији су синоћ, уз чланове породица хероја, присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, државни секретари у Министарству одбране Александар Живковић и Бојан Јоцић, в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Филм, који је сниман на бројним локацијама у Босни и Херцеговини, настао је уз подршку приједорске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, а потписује га бројна екипа, саопштило је Министарство одбране.

Осима аутора, ту су новинарка Гордана Вила, сниматељи Дејан Косић и Дејан Мариновић и монтажер Бојан Куртовић.

У обраћању присутнима, председница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и извршни продуцент филма Здравка Карлица, истакла је да она и њени сарадници добро знају како је остати без најближих.

Сви су они наши хероји, јер су дали живот за отаџбину. На почетку наше борбе, мајор Тепић и Стојадин Мирковић показали су своје херојство, а њихов пример су следили други, рекла је и додала да је филм покушај да им се одуже и да их сачувају од заборава, те да је то дуг према херојима, наводи се у саопштењу.

Аутор филма Недељко Лајшић, који иза себе има 20 документарних филмова, од којих су многи награђени на међународним фестивалима, у свом кратком обраћању, у име екипе која је радила филм захвалио се посетиоцима и истакао је да је срећна земља која је имала Милана Тепића и Стојадина Мирковића.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести