Признање из Њујорка Милици Стефановић

На управо завршеном њујоршком онлајн Фестивалу друштвено релевантних филмова, кратко играно остварење „Када сам код куће“, редитељке Иване Тодоровић, освојио је признање The Women Film Critics Circle Award, а Милица Стефановић, која игра Марију у њему, проглашена је за најбољу глумицу.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

То су последње у низу од неколико награда које је овај филм добио претходних месеци.

Рађен као мастер-рад Иване Тодоровић на Факултету драмских уметности, по сценарију Мелине Поте, филм је настао у продукцији Факултета драмских уметности у Београду и куће Блок филм, уз подршку Филмског центра Србије. “Када сам код куће” је прича о Марији, која се након неколико година живота у иностранству враћа у породични дом да би се суочила са траумом из детињства. У осталим улогама су Драгана Варагић, Радоје Чупић и Сара Динић.

Филм “Када сам код куће” је био приказан у Њујорку и на 23. Филмском фестивалу у Бруклину, и то је била његова америчка премијера. Од тада је учествовао на више фестивала и освојио неколико награда. У Румунији је проглађен за најбољи студентски филм, на Међународном филмском фестивалу Short to the Point у Букурешту. У октобру прошле године је освојио још два признања: „Најбољи женски филм” и Бронзану награду за најбољег редитеља-студента, у склопу награда за независна краткометражна остварења у Лос Анђелесу.

Последњег месеца прошле године уследило је још једно признање, које је овог пута стигло из Стокхолма. Тамо је, у одељку Докшорт фестивала Baneff (Балкан њу филм фестивал), освојио Награду за најбоље женско достигнуће у категорији тимског рада. У својој експликацији жири је истакао да је то „Снажна драма са тешком и незгодном темом. Глума ансамбла је добра и убедљива, а оскудан дијалог показује напетост испод површине која прети да експлодира.“

У децембру је филм постао богатији и за награду, коју је освојио на интернационалном фестивалу Bosnia looks around у Паризу а припала му је награда под називом Future Award, у селекцији кратких филмова. У речима захвалности за ову награду, редитељка је истакла да је врло важно да се започне дијалог и суочи се са сексуалним злостављањем у породици, и да се укаже на важност процеса излечења жена које су то искусиле. Она је такође навела и да је неколико година радила на овој причи, трагајући за углом из којег и могла да исприча ову важну причу. Схватила је да је суочавање са злостављачем у породици врло ретко међу жртвама. На филму је радило 30 студената и троје професионалних глумаца, “сви са истом страшћу да створе добар, снажан и значајан филм.”

Ивана Тодоровић је редитељка кратких социјално ангазованих документарних филмова, које је правила у Београду и Њујорку. Филмови „Ја када сам била клинац, била сам клинка“, „A Harlem Mother“, „Represent“ и „Свакодневица ромске деце из блока 71“ приказани су на преко 100 интернационалних филмских фестивала.

Уз студије глуме на Академији уметности у Београду, Милица Стефановић је завршила је покретну академију извођачких уметности МАПА (Холандија). Похађала је и бројне радионице у иностранству, и радила и у француској плесној трупи “Ламезон”, чији је члан од 2011. Присутна је и на нашој позоришној сцени, па су је тако и Новосађани гледали на протеклом Стеријином позорју у представи “Кретање”, у режији Јоване Томић. Глумила је и у серији “Јутро ће променити све”, у режији Горана Станковића, Владимира Тагића и Милице Томовић, као и у филму “Асиметрија”, у режији Маше Нешковић.     

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести