ПРОЈЕКЦИЈА ДИПТИХА “НЕСВРСТАНИ И ФИЛМСКЕ ГЕРИЛЕ” Ево шта нам стиже са “путовања мира“

Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Несврстани и филмске гериле) Миле Турајлић биће приказан вечерас у 18 и 20.30 сати, у Културном центру Новог Сада. Пројекцију организује Удружење „Оф”, најављујући да ће између пројекција бити одржан и разговор са ауторком.
f
Фото: Printscreen/Scena iz filma

Пуни назив диптиха Миле Турајлић гласи „Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“. Документарац публику води на архивско путовање кроз филмске материјале које је снимио Стеван Лабудовић, сниматељ „Филмских новости” који је пратио председника Тита тридесет година.

Како је истакла ауторка и  редитељка Мила Турајлић, рад на филмовима је трајао седам година. У сарадњи са „Филмским новостима”, пронађени су и дигитализовани материјали који до сада нису приказани, а које је Стеван Лабудовић снимио на „путовањима мира” у Азији и Африци.

- Први филм у диптиху посвећен је настанку покрета несврстаних и самиту који је одржан у Београду 1961. године, док је други филм узбудљиво путовање у архивске материјале које је Стеван Лабудовић снимио током три године алжирског рата за независност. Сваки филм стоји за себе као искуство, али гледањем оба добија се много шира слика значаја филмске слике која се чува у „Филмским новостима” - изјавила је Мила Турајлић.

Светска премијера документарног филма „ Non-Aligned” одржана је пре неколико година на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму, док је филм „Ciné-guerrillas” премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Торонту. Премијера диптиха одржана је на 28. Фестивалу ауторског филма у Београду, 2022. године.

Мила Турајлић (Београд, 1979) је редитељка документарних филмова. Њен претходни документарни филм „Друга страна свега“ освојио је 32 награде, а часопис The New Yorker је ово остварење уврстио у најбоље у 2018. Дебитантски документарни филм „Cinema Komunisto“ (2010) освојио је 16 награда. Мила Турајлић је 2020. године позвана у чланство Америчке филмске академије.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести