Распродата премијера филма "Пси умиру сами"

БЕОГРАД: Дебитантски дугометражни филм сценаристе и редитеља Николе Петровића "Пси умиру сами" биће премијерно приказан сутра у Комбанк дворани у оквиру такмичарског програма "Србија и пријатељи" 47. Феста, а пројекција је распродата.
1
Фото: Танјуг/ Тања Валић

"Пожелели смо да направимо један жанровски филм, који неће бити класична драма, а ни социјално-политички ангажован. Било је лако почети, али тешко завршити. Укупно са писањем сценарија, снимањем и пост-продукцијом радили смо на овом филму три године. Да је било пара, тај процес би сигурно трајао краће", изјавио је Петровић.

Петровић је објаснио у интервјуу Тањугу да су желели да креирају атмосферу константне тензије и да се мистерија наглашава и у обичним животним тренуцима као што је прање веша како драма не би била досадна.

Бивши програмер Виктор напушта хаотични живот престонице и са својим псом се враћа у породичну кућу на Тари, где му се стицајем околности придружује повучена и тиха Милица, која ради на "неком еколошком пројекту", да би Виктор убрзо сазнао да му је бивши шеф убијен.

"Он највише бежи од себе, није смео да се суочи са тим да не жели да буде део тог система па је побегао. Сматрам да ми не можемо да променимо много тога, али можемо да изаберемо да не будемо део тога. Ако мењамо себе, можемо да се надамо да ће и људи око нас кренути истим путем и допринети бољем колективу", рекао је Петровић.

Желео је да ликове учини што реалнијим и приближи их публици.

"Било ми је битно да ликови имају дубину, јер смо сви оно што јесмо због онога што смо проживели у животу. Зато сам пожелео да сви ликови имају прошлост која им је оставила ожиљке који их дефинишу и због којих реагују на одређен начин на ситуације, често субјективно, а не рационално", истакао је Петровић.

О жанру каже да је био инспирисан америчком кинематографијом која доста тежи трилерима, мистеријама и крими причама.

"Зашто не бисмо и ми снимали такве филмове? Зашто да снимамо само ратне приче и драме? Можемо да урадимо и нешто другачије и то не значи да смо проамерички, већ да проширимо опсег жанрова, јер филм треба и да забави, а не само да мења поглед на свет. Филм треба да буде нешто због чега ћемо отићи у биоскоп да побегнемо од стварности, а не да се са њом суочавамо", нагласио је Петровић.

Главну улогу игра натуршчик Срђан Петровић, који је са редитељем Петровићем претходно сарађивао на четири кратка филма и то је његово прво искуство са филмом.

"Снимање филма је било врло тешко за све нас, али сам имао доста времена да изградим свој лик и у неким тренуцима себе да изгубим. Често сам себе губио, али то је допринело стварању Виктора. Десет и по месеци нисам ишао кући и то у време новогодишњих празника, што ми је најтеже било. Имао сам више нервних сломова, али сам имао Николу да ме ушушка и да све то из мене истера и упакује како треба", објаснио је Петровић.

Велики ентузијаста и заљубљеник у филм, Петровић каже да захваљујући интернету доста тога може да научи о снимању филмова и глуми.

"Могу да слушам (Елију) Казана како прича о (Џејмсу) Дину, да имам часове најбољих редитеља на свету који ти говоре како да се понашаш на сету, глумце који отворено говоре о свему и како се баве одређеним процесом", рекао је Петровић Тањугу.

Одлучио је да пружи свој максимум за свој сан. "У сваком тренутку сам дао 100 посто. С друге стране, Исидора (Никић, продуцент) и Никола давали су све да пронађу средства и понекад сам запажао да се у односу на њих понашам као размажено дете и како не обраћам пажњу на туђе проблеме, али су они разумели", искрен је Петровић.

Каже да се на сету осећа као код своје куће и да ако му не дозволе више да буде испред камере, биће иза и "вући ће каблове ако треба".

"Први пут ми је небитно колико се сати ради, колико је физички тешко. Само ми је битно да са њима дишем исти ваздух, све остало је небитно", нагласио је Петровић.

Поред Срђана Петровића, играју и дебитанткиња Мина Обрадовић, као и Драган Вујић Вујке, Драгиња Милеуснић, Милош Тимотијевић, Срђан Жика Тодоровић, Јован Јелисавчић, Никола Шурбановић, Андреј Шепетковски.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести