Ревија новог мађарског филма

У биоскопској сали Културног центра Новог Сада, Католичка порта 5, у току је Ревија новог мађарског филма, која ће трајати до 30. јула.
д
Фото: Промо

- Дугогодишња је традиција да, у сарадњи са пријатељима филма из Мађарске и Отвореним универзитетом из Суботице, који реализује Палићки филмски фестивал, Културни центар Новог Сада током лета посвети посебну пажњу мађарској кинематографији, као једној од најразвијенијих кинематографија, која је човечанству поклонила дела трајне и универзалне вредности. Историја светског, и продуцентског и независног филма, не може се ни замислити без многих великана мађарског порекла, који су тај свој допринос исказали у Мађарској и широм света у свим сегментима кинематографије, почев од режије, глуме, филмске фотографије, музике, драматургије - наводе у Културном центру Новог Сада, поводом ове ревије.

Посебну виталност мађарска кинематографија је показала током последњих десетак година, снимајући сјајне филмове, који су заслужено награђивани највишим светским филмским наградама (Оскар, Златна палма, Златни медвед и др.). У Културном центру Новог Сада сматрају да је зато правовремени увид у ново стваралаштво наших суседа “уистину добра информација и инспирација нашим ствараоцима о поузданим путевима којима треба ићи.”

Ревија је јуче отворена филмом “Месар, курва и једнооки човек”, у режији Јаноша Саса, а данас се наставља у 21 час пројекцијом филма “Аурора бореалис – Поларна светлост” (2017), у режији Марте Месарош. “Филм се бави драматичним ситуацијама насталим из кризе идентитета, отвореним ранама насталим у ратом уздрманој Европи, као и ослобађајућом моћи неоткривених живота.”

Комедија “Бразилци” (2017), у режији Чабе М. Киша и Габора Рохоњија, биће приказана сутра у 21 час. “У циганској заједници села Очо настаје хаос, након што градоначелник објави да њихов фудбалски тим, звани Бразилци, може да узме учешће у месном фудбалском првенству, као и да ће победничка екипа бити позвана у Рио де Жанеиро. Првенство почиње. Догађаји, емоције и бес крећу у непредвидивим правцима.”

Мађарска криминалистичка драма “Будапешт ноар” (2017), у режији Еве Гардош, на репертоару је у недељу 29. јула. “Будимпешта тридесете године прошлог века. Жигмонд Гордон, разочаран криминалистички новинар, истражује свирепо убиство девојке. Али, у истрази улази у свет порнографије, бордела и комунистичких организација, који га води највишим нивоима моћи. Чини се да нико не жели да истина изађе на видело.”

Филм “Мужевност” (2017), у режији Петера Полицера, биће приказан 30.јула. Овај црно-бели филм “осликава ритуале мужевности из живота три мушкарца у Будимпешти: деведесетједногодишњег фотографа Дежеа, четрдесето- годишњег контрабасисте Франка који мора да се бави децом, послом и неочекиваним проблемима, и тринаестогодишњег Самуа, који је седмицу пре изгубио мајку, а оца који се вратио у Камерун, и не памти.”

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести