Славиша Чуровић о лику Аписа у серији „Црвени месец”: Апис је улога живота

Херој и отпадник, вољен и омражен, препредени официр и контраобавештајац, лукави вођа „Црне руке” – Драгутин Димитријевић Апис, од 7. октобра ће бити пред гледаоцима ТВ Пинк у историјској серији „Црвени месец”.
slavisa curovic
Фото: Youtube Printscreen

Сценариста и редитељ Роман Мајетић ову значајну ролу за причу која се одвија у периоду од 1913. до 1915. године, поверио је глумцу Славиши Чуровићу, а овај је с великим жаром прихватио улогу, пошто му је, како тврди, лик Аписа јако драг, јер је „велика историјска личност, знаменити Србин, који је радио за наш народ, али је на крају трагично скончао”.

Идеја аутора серије јесте да кроз љубавну причу између српског официра и ћерке аустроугарског посланика дочара и живот престонице пред Први светски рат, а у ту је Апис одиграо важну улогу пошто је организовао атенат на краља Александра Обреновића и краљицу Драгу и помогао да на власт дође Петар Карађорђевић. У овој серији га срећемо након повратка са лечења из Немачке, које му је престолонаследник Александар финансирао. У борби за његову наклоност, Апис је у сталном сукобу са Николом Пашићем, а савезник му је Панта Драшкић. Војник, незаинтересован за жене, боем, ауторитет међу својима и увек непредвидив, Апис је био контроверзна личност, а Чуровић о њему каже: „Оно што ја мислим, а то нећу задржати за себе, јер све кажем, мислим да је био позитивна историјска личност која је скончала трагично, јер да је његова до краја послушана, не би дошло до несрећне Југославије која се распала у крви, па је поново спајана, па се опет у крви распала. То значи да је он имао добру перцепцију онога што ће се десити и знао је како ће ти Југословенски рогови у врећи да се сложе”.

Славиша је у својој каријеру често тумачио негативце, али овога пута тврди да се у Аписовим ципелама баш добро снашао.

Фото: Youtube Printscreen

- На трагу сам, чини ми се, својој најбољој телевизијској улози у животу. Мислим да ћу оправдати поверење које ми је дато да играм овако значајну историјску личност и да ће људи бити задовољни, и они који ће гледати и они што су ме ангажовали - тврди Чуровић. Несуђени студент историје, Славиша је већ добро упознат са периодом који „Црвени месец” дочарава, али ипак је током припрема за улогу купио две књиге.

- Купио сам књиге о Апису и о „Црној руци”, али их отворио нисам. Ево, нека јавност зна, нисам! Одлучио сам да га играм како ја мислим да треба. Нећу да истражујем, играм како пише. Сећам се једном кад сам био млад, пре 20 и нешто година, а сада имам 42, иако изгледам старије због ових улога, јако сам волео једну девојку и направио сам један скандал који ме и дан-данас нервира и прогања. Тада сам рекао себи – никада се не осврћи и никада не гледај у назад. То је једина ствар због које се осврћем већ 20 година. Да сам се освртао на писања и приче о Апису то би ми у глави направило хаос. Зато га играм пуном снагом, жељом и срцем и зато мислим да ће га народ волети. Ја га доживљавам и играм као хероја са злочестим мислима – признаје глумац.

Снимање серије од 120 епизода ни мало није лако, ритам је брз, рокови су кратки, али атмосфера је одлична. То нам потврђује и Славиша, који каже да су му директни партнери Бојан Лазаров и Иван Заблаћански уједно и најбољи пријатељи на снимању.

- Ја све ово видим као једно уходавање ТВ Пинк за оно што нас чека, а то су нове серије и овакви нови напори. Глумачка екипа је одлична, добра је подела, старије колеге све познајем, ове млађе сам овде упознао, услови су добри. Као екипа смо испоштовани, иде све како треба, излазе ми у сусрет јер снимам пет серија и један филм паралелно и не могу да кажем ни једну лошу реч. Радим и серију „Преживети Београд“, па ће ме бити на телевизији Пинк - рекао је Славиша Чуровић, кога ћемо у улози Аписа премијерно гледати у серији „Црвени месец” на Пинку 7. октобра.

Р. Т. М.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести