Словенија у фокусу на филмском фестивалу на Палићу

СУБОТИЦА: Део овогодишњег програма Фестивала европског филма Палић, који се одржава од 17. до 23. јула на Палићу и у Суботици, јесте селекција „Словенија у фокусу“, у оквиру које ће публици бити представљено 12 остварења из ове земље, саопштили су организатори манифестације.
palicko jezero
Фото: Dnevnik.rs

Овом приликом биће приказана четири играна дугометражна филма - „Нећу да будем лузерка“ Урше Менарт, прича о историчарки уметности која се бори за своју самосталност, „Пођи са мном“ Игора Штерка, који прати троје тинејџера на излету у шуми, „Не заборави да дишеш“ драма Мартина Турка о одрастању једног тинејџера и „Корпорација“ Матеја Нахтигала, чији је фокус инспектор који решава случај везан за највећу инвестицију у историји града.

Три краткометражна остварења репертоара су: „Бик“ Бојана Лабовича, који прати наставника ликовног без посла и бика у потрази за животом, „Она лови“ Уршке Ђукић, прича о самосталној жени без љубави која одлучује да постане ловац на дивљач и „Марсова лука“ Маура Лаиншчека, представа односа једне луке и града у којем се она налази.

Програм селекције представиће и два дугометражна документарца са музичком тематиком - „Музика је временска уметност: ЛП филм Лајбах“ Игора Зупеа, својеврсни портрет ове словеначке индустријал групе, и „Одлажење“ Петре Селишкар, које говори о животу словеначког поете Томажа Пенгова.

Кратки документарни филмови биће приказани кроз три наслова - „Историја бициклизма“ Карпоа А. Године, тематизована мисао да су бицикли део историје слободе, „Нераздвојни“ Марка Набершника, прича о групи пријатеља током пандемије, и „Решетари са Црвеног крста“ Драгомира Зупанца, која говори о словеначкој мањини у Београду.

Током фестивала ће бити одржан и Округли сто са темом „Домети савремене словеначке кинематорграфије“, у којем ће учествовати представници манифестације, филмски центри, аутори и продуценти словеначких филмова.

Осим тога, овом приликом ће словеначкој глумици Милени Зупанчић бити уручена почасна награда „Александар Лифка“ за допринос регионалној кинематографији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести