Сниматељу Иштвану Борбашу уручена награда на Палићу

ПАЛИЋ: Сниматељу Иштвану Борбашу вечерас је уручена награда "Andergraund spirit" за изванредан дорпинос на пољу независног филма на Фестивалу европског филма Палић.
Дамир Вујковић
Фото: Дамир Вујковић

Програмски директор фестивала Миша Могоровић је уручујући признање Борбашу на Летњој позорници Палића истакао да се ради о "једном од великана кинематографије и једном од уметника који су обележили филм".

"За њега у правом смислу важи она пословица да слика говори више од хиљаду речи", рекао је Могоровић.

Борбаш је рођен у Будимпешти, каријеру је остварио у Шведској, а осим видде од 50 реклама снимио је бројне кратке филмове и неколико играних.

Међу њима се истиче сарадња са редитељем Ројем Андерсоном, чији је филм "Голуб седи на грани и размишља о постојању" награђен Златним лавом у Венецији 2014. године.

"Радио сам 30 година са Андерсоном и резултат је да стојим сад испред вас. Срећан што примам ову награду и морам приметити да је ово најљудскији фестивал на коме сам учествовао", рекао је Борбаш..

Борбаш је посебно истакао Могоровића и селектора фестивала Николај Никитина као "двојицу младих људи пуних енергије који дају фестивалу пуну снагу у овим тешким околностима".

Фестивал европског филма је вечерас прогласио словеначког продуцента Алеша Павлина за првог Палићког амбасадора, који је пред гледалиштем симболично понео црвену ленту.

Директор Отвореног универзитета Суботица Илија Татић је рекао да је Павлин један од бројних пријатеља Палића који су у протекле три деценије на све могуће начине помагали да се "палићка породица прошири".

"Долазим годинама овамо и стварно се трудим да помогнем кад ме замоле за нешто. Тако ће бити и даље"; рекао је Павлин.

Шесте вечери Палићког фестивала у Главном такмичарском програму приказани су филмови "Близу" белгијског редитеља Лукаса Донта и француски "Пушење изазива кашаљ" Квентина Дупијеа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести