Шпански метар од вечерас у КЦНС

У Културном центру Новог Сада вечерас почиње фестивал филма на шпанском језику „Шпански метар“.
d
Фото: Pixabay.com

Фестивал већ годинама организује Институт Сервантес у сарадњи са амбасадама земаља са шпанског говорног подручја, Културним центрима Београда и Новог Сада, Домом омладине Београда и Југословенском кинотеком. Прошле године је овај фестивал изостао због епидемиолошке ситуације, тако да ће сада, до 6.јуна за све поклонике хиспанске културе и уметности „Шпански метар“ понудити избор савремених најактуелнијих филмова шпанског говорног подручја титлованих на српски језик.

Фестивал отвара вечерас од 20 часова колумбијски филм „Меч живота“ у режији Рафаела Мартинеза Морена о Рејналду Салгаду „Каменом“, боксеру из Картахене који зарађује за живот као „удица“ учествујући у тучама без могућности да победи. Сутра су на програму два филма. Перуански филм „Хавијерова страст“, у режији Едуарда Гиљота говори о последњим годинама живота побуњеничког перуанског песника Хавијера Ерода (1942-1963), од почетка његових студија до насилне смрти у 21. години, пошто је покушао да започне герилски рат у перуанским шумама. Други је шпанска породична прича „Не умем да кажем збогом“ редитеља Лина Ескалера.

Суботњи програм чине аргентински филм о браку „Да чудне ли љубави“ редитеља Хуана Вера, приказан на фестивалу у Сан Себастијану а имао је и 6 номинација за награду Сур укључујући за најбољи први филм и оригинални сценарио. Следи шпански филм „Ане“, у режији Давида П. Сањуда, о односу мајке и ћерке, који је освојио награде Гоја за најбољу глумицу, најбољу нову глумицу и адаптирани сценарио. У Сан Себастијану проглажен је за најбољи баскијски филм, а добио је и награду Форке за најбољу глумицу. У недељу, последњег дана фестивала, је чилеански филм „Освета жена“,у режији Арналда Валсекија, који разоткрива неке од тајни у кући које ће изаћи на видело током кратког, али бурног породичног окупљања, као и колумбијски филм „Фудбалски клуб аутсајдери“ који је режирао Хуан Камило Пинсон.

          Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести