Србија позвала Холивуд да што више снима код нас

ЛОС АНЂЕЛЕС: Србија је посвећена томе да постане једна од главних дестинација за снимање филмова и телевизијских серија у источној Европи, порука је коју је делегација Владе Србије пренела на састанцима са челницима Ворнер Броса, Парамоунт Студија, Нетфликса и ЦБС студија у Лос Анђелесу.
a
Фото: pixabay.com

Неке од најзначајнијих компанија филмске индустрије на свету позване су на састанцима у Лос Анђелесу да изаберу Србију за велике пројекте и увере се у добре услове које земља нуди, међу којима су значајни финансијски подстицаји, инфраструктура, добре локације, али и одлични сценографи, костимографи и други радници у филмској индустрији.

На посебном догађају који су у Лос Анђелесу организивали платформа "Србија ствара" и Српска филмска асоцијација, интересовања за снимање у Србији показали су и ХБО макс, ЕПЛ ТВ, Лионс гејт, Дизни и бројне друге независне продукције.

"Данашња посета је изузетно значајна, јер смо имали састанке на највишем нивоу са кључним људима који одлучују о томе да ли ће и где холивудске продукције снимати ван Америке", каже за Танјуг директорка Српске филмске асоцијације Милица Божанић.

Подсећа да су те компаније већ имале позитивна искуства са Србијом и истиче да су зато заинтересовани да улажу у још веће пројекте.

Парамунт је прошле године у Србији снимао летњи хит "Кроул", који је био веома успешан, док је Си-Би-Ес снимао серију "Сил тим".

Ворнер брос је имао искуство у Србији преко својих ћерки компанија, а Нетфликс је такође снимао неколико наслова у Србији.

"Сада је најважније питање како Србија може да уђе у игру са блокбастерима и пројектима који доносе неколико десетина милиона евра", каже Божанић.

Србија од августа ове године за велике пројекте нуди 30 одсто од средстава које продукције потроше, између осталог, на запошљавање филмских радника, изградњу сценографије и производњу костима и различитих реквизита, као и услуге постпродукције.

Тај систем подстицаја, који постоји широм Европе, може да буде кључан када се продуценти опредељују коју ће земљу изабрати.

Божанић напомиње да су представници компанија у Лос Анђелесу са којима су разговарали истакли да им је важно то што је Србија једна од најефикаснијих земаља када је реч о исплати подстицајних мера.

Због тога се у Србији снима 10 до 12 страних филмова, не само америчке, већ и индијске и кинеске продукције.

Међутим, иако влада улаже 18 пута више у филмску индустрију него претходне владе, кад је реч о инфраструктури, студијски капацитети у Србији су још у развоју.

"Србија нуди инфраструктуру која је развијена у последњих десет година захваљујући страним продукцијама које су долазиле у земљу и на томе морамо још да радимо", наглашава Божанић.

Само неки од филмова стране продукције који су последњих година снимани у Србији су "Кориолан" и "Бела врана" британског глумца и режисера Рејфа Фајнса, те "Минамата", због којег је у Србији боравио и Дзони Деп, "Новембарски човек" с Пирсом Броснаном у главној улози, "Ури", боливудски филм који је видело више стотина милиона гледалаца, као и "Бекство из Београда" у кинеско-српској продукцији.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести