Срце Сарајева филму Велика слобода, за режију Милици Томовић

САРАЈЕВО: Аустријско-немачка "Велика слобода" редитеља Себастијана Мајзеа освојила је вечерас награду Срце Сарајева за најбољи филм, док је признање Сарајево филм фестивала за режију добила Милица Томовић за српске "Келте".
sarajevo film festival
Фото: Youtube Printscreen

На свечаности доделе награда 27. Сарајево филм фестивала у градском Народном позоришту, за најбољег глумца проглашен је Георг Фридрих за улогу геј робијаша у Мајзеовој драми "Велика слобода".

"Преплављен сам осећањима. Ово је сјајан фестивал и место. Наш највећи циљ је био да направимо филм из срца, тако да је ово одговарајуће", рекао је редитељ Мајзе, који је примио Срце Сарајева за свој филм, као и у име одсутног Фридриха.

Срце Сарајева за најбољу глумицу поделиле су Флака Латифи, Ера Балај и Урате Шабани, из филма "Брдо на коме ричу лавице", француско-косовске продукције, које су у видео поруци са редитељком Луаном Бајрами захвалиле на награди "која много значи".

Видно узбуђена Милица Томовић захвалила се на Срцу Сарајева за најбољу режију, нагласивши да је њена екипа створила "са много љубави", нискобуџетну драму "Келти", која приказује понашање групе одраслих на децијем рођендану у Београду 1993. у време ратова и санкција.

Срце Сарајева за најбољи документарац припало је "Пејзажима отпора" Марте Попиводе, која је истакла да се њен филм бави антифашистичким отпором, а да је ово најважнија награда за њену екипу, јер је долази из Сарајева и са фестивала насталог током опсаде.

Специјална награда жирија припала је документарцу "Лоокинг Фор Хорсес" Стефана Павловића, Специјалан помен жирија добио је "Исти сан" Румуна Влада Петрија, док је Награду за људска права освојио "Лес Енфантс Терриблес" турског аутора Ахмета Некдета Чупура.

Срце Сарајева за најбољи кратки филм добио је "Све што долази" Хрвата Мате Угрина, док је посебан помен жирија заслужио "Расељени" Самира Караходе са Косова, а Срце Сарајева за најбољи студентски филм заслужили су "Летни планови" Румуна Александруа Миронсекуа.

Сарајево филм фестивал ове године је први пут доделио Специјалну награду за промицање родне равноправности, коју је добила редитељка са Косова Норика Сефа за филм "Тражећи Венеру", док је специјалан помен жирија у тој категорији добила Лаура Вендел за "Плаyгроунд".

Сарајево филм фестивал биће завршен сутра, пројекцијама награђених филмова и премијером филма "Тома" редитеља Драгана Бјелогрлића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести