Стивен Спилберг награђен за животно дело на Берлинском филмском фестивалу

Прослављеном америчком филмском редитељу Стивену Спилбергу данас је уручена награда за животно дело на 73. Берлинском филмском фестивалу.
с
Фото: Tanjug (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Примајући Почасног златног медведа за животно дело Спилберг је рекао да га и данас, у 76. години живота узбуђују планови за снимање нових филмова, преноси Ројтерс.

Овај светски признати редитељ, познат по најомиљенијим блокбастерима у историји кинематографије као што су Ајкула и Е.Т. недавно је завршио, један за другим два филма - полуаутобиографски ''Фибелмансови'' и ''Прича са западне стране'', римејк класичног холивудског класика, љубавно-драмског мјузикла из 1961. године који је режирао тандем Роберт Вајз и Џером Робинс по оригиналном бродвејском мјузиклу из 1957. године.

Говорећи о полуаутобиографском остварењу ''Фибелмансови'', Спилберг је рекао да га је мајка увек подстицала да сними филм о свом детињству.

"Моја мама је говорила: Дала сам ти толико доброг материјала, када ћеш га искористити?", рекао је Спилберг.

Познат по својим популарним, приступачним и убедљивим филмовима, Спилберг је упутио савет потенцијалним филмским ствараоцима да увек почну од приче.

"Ако желите да будете филмски режисер, пре свега пишите. Прича ће учинити да публика обрати пажњу на вас, а не снимци", поручио је амерички редитељ.

Спилберг је поделио са аудиторијумом да завршава рад на сценарију под насловом ''Наполеон'' који је његов пријатељ, чувени амерички редитељ Стенли Кјубрик оставио недовршеним после смрти 1999. године.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести