Свечано отворени Дани руског филма у Београду

БЕОГРАД: у Југословенској кинотеци почели су Дани руског филма у Београду, а током манифестације ће у наредна четири дана, до 27. октобра, бити приказано седам филмова високе продукције из Руске Федерације.
film pixabay
Фото: pixabay.com

Манифестацију је отворио помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Пројекцији филма „Т34", којом је синоћ отворен овај фестивал, присуствовали су представници Министарства културе и информисања, Амбасаде Руске Федерације, позоришта „Дадов", глумци из Русије и наше земље и угледне личности из јавног и културног живота главног града, саопштио је градски секретаријат за информисање.

Младеновић је истакао да је сарадња са Амбасадом Руске Федерације, Руским домом и Међународним фондом православних народа све боља.

"Из године у годину имамо све више заједничких манифестација и овај фестивал је показао да је интересовање публике велико. Драго ми је што данас можемо да поздравимо и уметнике из Русије, који воле да долазе у Београд и имају овде пријатеље и надам се да ће Београд и у наредном периоду имати прилику да угости што више уметника из Руске Федерације. Тако ћемо Београд поставити на место које заслужује, а нашој публици пружити прилику да ужива у остварењима руских уметника", казао је Младеновић.

Он је нагласио да је сарадња последњих година на пољу културе све боља и да је то један од начина да се наша два народа још боље упознају и приближе једни другима.

"Надам се да ћемо сви заједно допринети да те везе буду нераскидиве и да их нико неће пореметити. У наредним данима уживаћемо у филмовима разних жанрова, а надам се да ће овај фестивал наставити свој живот и у другим градовима Србије", казао је Младеновић.

Чланица Међународне федерације филмске штампе и главни уредник журнала „КиноРепортер" Марија Лемешева истакла је да је филм "Т 34" својеврсна честитка Београду поводом 75 година од ослобођења од фашизма, а прилику да се обрате публици имали су глумица Ана Исајева, Петар Зекавица и управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић.

На манифестацији "Дани руског филма 2019" у Југословенској кинотеци биће представљено седам савремених руских филмова.

Фестивал се одржава уз учешће Међународног друштвеног фонда јединства православних народа а реализује се у организацији продуцентске компаније "Синемарус".

Улаз на пројекције је бесплатан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести