Шведски кандидат за Оскара отвара фестивал "Мерлинка"

Званични програм једанаестог издања Мерлинке, међународног фестивала квир (queer) филма, 5. децембра у 21 сат отвориће грузијско-шведски филм "А онда смо плесали" редитеља Левана Акина.
e
Фото: Youtube Printscreen

Остварење, које је иначе и шведски кандидат за Оскара, бави се темом љубави између два грузијска балетска играча.

Филм је премијерно приказан у мају на Канском филмском фестивалу и добио је неколико награда на фестивалима широм света.

Почетком новембра у Грузији је одржана премијера на којој су се окупиле стотине десничарских активиста који су носили крстове и иконе.

Полиција је ухапсила више од 25 људи током протеста испред биоскопа, а Грузијска православна црква је саопштила да је филм усмерен против традиционалних грузијских вредности.

Редитељ Леван Акин и сам је био плесач у својој младости, а за потребе филма је замислио себе као главног јунака, у алтернативној реалности.

"Интервјуисао сам пуно плесача и сви су ми испричали бројне приче о томе како је грузијска плесна сцена конзервативна и строга у родним питањима. Због тога сам одлучио да радњу поставим у ово окружење", објаснио је Акин.

Он је додао да филм "А онда смо плесали" није само интересантан поглед ка делу света који многим људима није познат, већ и "срцепарајуће остварење које нам говори колико је значајно бити слободан".

Непосредно пре пројекције, у оквиру програма церемоније отварања биће представљен програм овогодишњег фестивала, уметник Бранко Милисковић ће извести свој перформанс "Нека једу колаче", а публици ће се обратити директор фестивала Предраг Аздејковић, као и француски режисер Антонy Хицклинг који је специјални гост манифестације.

На отварању ће бити одржан и специјални музички наступ изненађења.

Овогодишњи Мерлинка фестивал ће од 5. до 8. децембра у Дому омладине Београд приказати 120 кратких, играних и документарних филмова, а специјални фокус је на француској квир кинематографији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести