Шведски кандидат за Оскара отвара Мерлинка фестивал

БЕОГРАД: Шведско-грузијско-француски филм "А онда смо плесали", шведског редитеља Левана Акина који је премијерно приказан на овогодишњем Канском филмском фестивалу, биће приказан на отварању Мерлинка фестивала 5. децембра у Дому омладине Београда, саопштили су организатори фестивала.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Реч је о оставрењу које је шведски је представник за награду Оскар, а номинован је за неколико Европских филмских награда.

Током четири фестивалска дана биће приказано 120 играних, документарних и кратких филмова ЛГБТ тематике, подељених тако што ће се пројекције играних филмова одржавати у Великој Сали, ауторских и документарних филмова у сали Американа, док ће Клубић Дома омладине бити резервисан за краткометражне филмове.

По први пут ове године, фестивал ће се одржати и у Новом Саду у Музеју савремене уметности Војводине од 6. до 8. децембра са скраћеним програмом.

Предраг Аздејковић, директор фестивала истакао је да је квалитет француске кинематографије утицао на то да у фокусу овогодишњег фестивалског издања буде француски филм:

"Овогодишњи фокус на француску кинематографију изабран је због изузетно квалитетних филмова који долазе из те земље, најпре филма "Портрет даме у пламену" којег, у гомили критика које сам читао у свету, прати епитет ремек-дела. Мислим да се ретко дешава да неки филм добије пет звездица у Гардијановој критици што је то остварење успело. Такође, ту нам је и Ентони Хиклинг који је сада Француз, иако је Енглез по рођењу. Одабиром таквих филмских дела добијамо заиста квалитетан програм француског филма" казао је Аздејковић.

На отварању фестивала биће приказан шведско-грузијско-француски филм "А онда смо плесали", шведског редитеља Левана Акина који је премијерно приказан на овогодишњем Канском филмском фестивалу,

Шведски је представник за награду Оскар, а номинован је за неколико Европских филмских награда.

Према Аздејковићевим речима, најемотивнији филм овогодишњег издања биће приказан 6. децембра у Великој Сали Дома омладине.

Реч је о бразилском остварењу "Сократ", који прати причу петнаестогодишњака који након изненадне смрти мајке, постаје бескућник који живи на ивици обале Сао Пауло, потпуно одбачен од свих.

Истог дана у сали Американа биће приређена ретроспектива филмова енглеско-француског редитеља и глумца Ентонија Хиклинга, који ће бити гост овогодишњег Мерлинка фестивала.

Том приликом биће приказана четири његова филма - "Један дубоки уздах", "Мали геј дечко", "Где коњи одлазе да умру" и "Фриг", а улаз на ове пројекције није дозвољен особама испод 18 година.

Ентони Хиклинг ће уз помоћ француског глумца Гаетана Ветиера одржати мастерцлаш на тему приказивања голог тела на филму и рада са глумцима у суботу, 7. децембра од 16 сати у Сали Американа. Осим тога, Хиклинг ће се наћи међу чланова жирија за кратки филм.

Добитник Сребрне палме за најбољи сценарио на Канском филмском фестивалу "Портрет даме на ватри", редитељке Целине Сциамме биће приказан 7. децембра у Великој сали ДОБ.

Фестивал затвара француска комедија "Сјајни шкампи" у недељу, 8. децембра. У овој причи олимпијски шампион Маттхиас бива кажњен због хомофобичних изјава на телевизији тако што постаје тренер аматерског геј ватерполо тима, који жели да се квалификује за Геј игре у Хрватској.

Само отварање фестивала употпуниће перформансом Бранко Милисковић инспирисан Маријом Антоанетом, док на затварању фестивала наступа словеначка група "Сестре" које су представљале Словенију на Евровизији 2002. године и певају у другој сезони серије "Сенке над Балканом".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести