Триван: ФЦС стоји иза одлука, не улазим у анализу Зафрановића

БЕОГРАД: Председница Управног одбора Филмског центра Србије Јелена Триван изјавила је данас да чланови Комисија ФЦС, које су одобриле средства за снимање филмова "Ђеца Козаре" у режији Лордана Зафрановића и "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића стоје иза својих одлука након читања понуђених сценарија и истиче да не жели да улази у анализу Зафрановићевих, како је рекла, оптужби да је сценарио за филм "Дара из Јасеновца" плагијат.
Jelena Trivan/V. Fifa
Фото: Jelena Trivan/V. Fifa

Триван је у изјави Танјугу, реагујући на најаву Лордана Зафрановића да ће питањем наводне подударности сценарија за филм "Ђеца Козаре" и "Дара из Јасеновца" позабавити адвокати, навела да су ауторска права коаутора неког филма (редитељ и сценариста) заштићена законом и да свако у односу на та законска решења може да потражи правду на суду.

"Верујем да овакав начин расправе у јавности аутора филмова не доприноси пијетету жртвама логора Јасеновац" поручила је Триван.

Редитељ Лордан Зафрановић изјавио је данас раније да му је фацинантно да постоји толика подударност између сценарија "Ђеца Козаре" Арсена Диклића по ком он већ годинама спрема филм, и остварења "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића.

"Да ли и колико филм има сличности, на то питање ће одговорити правници у Србији, Америци и свим земљама, где тај филм буде приказан", истакао је режисер и затим навео да он свакако не одустаје од снимања свог пројекта.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести