У Београду представљен 28. Сарајево филм фестивал

Вечерас је ,у Београду представљено 28. издања Сарајево Филм фестивала које ће бити реализовано од 12. до 19. августа, а свечаности су присуствовале званице из света филма и ТВ серија.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Јован Марјановић, директор фестивала у Сарајеву рекао је да су уведене нове награде за ТВ серије које у великој мери произведене у Србији у последњих пет година.

"Већ су истакнуте награде за серије у свим категоријама за најбоље глумце, редитеље, сценаристе, серију у целини", најавио је Марјановић.

За награде Срце Сарајева за ТВ серије 28. Сарајево Филм Фестивала струковни жири састављен од више од 400 филмских професионалаца из региона ове године је у конкуренцију за награде изабрао 17 серија из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Косова и Словеније.

Серије номиноване за награде "Срце Сарајева" су: “Адвокадо”, “Беса 2”, “Блок 27”, “Црна свадба”, “Чудне љубави”, “Долина рож”, “Кљун”, “Ленинов парк”, “Луд, збуњен, нормалан”, “Мочвара 2”, “Мркомир И”, “Нечиста крв”, “Подручје без сигнала”, “Сложна браћа”, “Убице мог оца 5”, “Шутња”, “Време зла”.

"Преко 40 серија годишње није мало за нашу регију, тако да је ово била веома вибрантна ТВ сцена у сезони. Очекујте већи и бољи ођек серија на Сарајево фестивалу, као и јачу конкуренцију. Жеља нам је да квалитет увек буде присутан и доминантан", закључио је Марјановић.

Сарајево Филм Фестивал награде за серије је успоставио прошле године како би промовисао најквалитетније регионалне серије приказане у протеклих годину дана, а ове године награда су проширене и биће додељене у две категорије: за драмске серије и комедије.

Вечерас су на свечаности били присутни многи цењени драмски уметници из Србије и света, који су у конкуренцији за награде.

Од глумаца су ту били Милош Тимотијевић (серије "Беса" и "Мочвара" - друге сезоне оба пројекта), Радивоје Раша Буквић ("Беса 2"), Уликс Фехмиу ("Црна свадба") са супругом Снежаном Богдановић, Драгана Мићановића ("Дуг мору 2", "Нечиста крв"), Павле Менсур ("Време зла"), Александар Димитријевић ("Клан").

Биле су ту и глумице Ивана Вуковић ("Кљун"), Борка Томовић ("Црна свадба"), Тијана Марковић (позната из мини серије "Породица" која је тријумфовала као најбоља у Сарајеву 2021), Милена Божић ("Клан").

Од режисера за награде ће се борити Никола Љуца и Милан Тодоровић (друга сезона серије "Беса"), Немања Ћипранић ("Црна свадба"), док су им подршку пружиле колеге Бојан Вулетић (лауреат у Сарајеву 2021 са "Породицом"), Мирослав Терзић (серија "Тајкун" 2020), Срдан Голубовић, Иван Икић, Павле Вучковић, драматург Бобан Јевтић (номинован као сценариста за мини серијал "Блок 27"), иначе креативни директор успешне продуцентске куће "Firefly" ("Мочвара", "Клан", "Тајкун").

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести