Приказано рестаурирано "Специјално васпитање"

БЕОГРАД:  „Сећам се страха од прве улоге на филму и рада са фантастичним Бекимом Фехмиуом који је био племенит човек и диван колега, казала је Танјугу глумица Цвијета Месић у Југословенској кинотеци. 
Glumica Cvijeta Mesić i reditelj Goran Marković na projekciji restauriranog  "Specijalnog vaspitanja"  Foto: Tanjug
Фото: Глумица Цвијета Месић и редитељ Горан Марковић на пројекцији рестаурираног  "Специјалног васпитања"  Фото: Танјуг

Месић је била део екипе дебитанстког остварења Горана Марковића "Специјално васпитање" који вечера приказан у новом руху, уз висококвалитену слику и тон и свечаној сали Југословенске кинотеке. "Специјално васпитање" је трећи по реду рестаурирани филм који се приказује у Југословенској кинотеци у оквиру пројекта "Вип кинотека". 

Месић је напоменула да је улогу у филму радила уз помоћ интуиције јер пре тога није прошла кроз слично искуство. "Бојала сам се како ћу се снаћи са свим тим дивним глумцима. Пре филма "Специјално васпитање" дипломирала сам глуму на ФДУ и добила улогу у телевизијској серији "Грлом у јагоде", казала је Месић. 

Према њеним речима живот и време су се у многоме променили у односу на моменат у којем је сниман филм "Специјално васпитање". "Филм је сниман 1977. године и то је било у ствари дивно време. Марковић је на на фантастичан начин критиковао друштво и тада мада мислим да би "Специјално васпитање" данас био ммного непријатнији филм" казала је Месић. 

Генерални директор компаније Вип мобиле Дејан Турк изразио је задовољство јер заједно са Југословенском кинотеком ради на очувању културне баштине и великих филмских достигнућа од заборава публике. "Поред београдских премијера организујемо и бесплатне пројекције широм Србије. Задовољство ми је што на овај начин приближавамо филмове неким новим генерацијама које нису имале прилике да у њима уживају раније" казао је Турк. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести