У онлајн циклусу Института „Сервантес” у Београду: Кратки метар из женског угла

Четири краткометражна филма шпанских редитељки биће доступна током децембра за бесплатно гледање на Вимео каналу београдског Института “Сервантес”, у оквиру њиховог циклуса “Женски угао”.
španski kratki metar.
Фото: Printscreen

Програм представља четири врло различита примера актуелне продукције краткометражних филмова у Шпанији, а чине га два играна филма, један документарац и један немонтирани филм. Сви филмови биће премијерно приказивани у 20 часова, а потом ће бити доступни за бесплатно гледање током 48 сати. Пројекције су на шпанском језику, уз превод на енглески.

Циклус отвара филм „Прилагодљиве“ Марисе Бенито, који ће за гледање бити доступан од вечерас. Ово остварење бави се изгледом жене који је одувек био обликован према укусу друштава и историјских догађаја, што је створило бројне визуелне кодове и стереотипе, увек филтриране са различитих нивоа мушке доминације. Недељу дана касније, 14. децембра биће приказан филм „Центрифуга“ чији сценарио и режију потписује Миреја Ногера. Радња филма прати младића који помаже старијој госпођи да пренесе опран веш до стана. Након што је ушао код ње у стан, чини се као да госпођа нема намеру да га пусти да иде.

Филм „Не будите ме“ биће на програму 21. децембра. Сара Фантова режирала је причу смештену у Билбао 2009, пратећи тинејyерку у четвртом разреду средње школе, у којој се осећају сепаратистичке тенденције. Једног дана, њен отац преузима политичку функцију у баскијској влади, због чега ће морати да има телохранитеља и да заборави на живот који је до тада водила. Циклус ће затворити 28. децембра филм„Кад сам био мали“ Елене Молине. Ово остварење бави се породицом Н’Селе Малоне, која се окупљала да види импровизоване представе са марионетама. Малон је имао дванаест година, те га то није пуно занимало, волео је само фудбал. Једног дана, док је играо на улици, десило се нешто што ће потпуно променити ток његовог живота.

Циклус „Женски угао“ је програм који Институт још од 2010. посвећује култури жена. Обухвата разноврстан филмски програм новије продукције који су режирале жене, а обрађује њима блиску тематику. “Било да је реч о већ познатим причама испричаним из новог угла или се пак представљају са сасвим новим темама и проблемима, ове ауторке храбро излазе из граница које су поставиле њихове колеге и пишу нова правила кинематографије, позивајући публику да отвореног ума и срца прихвати и преиспита њихова остварења”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести